U Bužimu je danas na stadionu NK “Vitez” održana završnica “Otvorene zabavne  škole nogometa”. Ovogodišnja nogometna škola je sa područja USK obuhvatila tri općine: Cazin, Veliku Kladušu i Bužim, a u kojoj su mališani uzrasta od 7 do 12 godina imali priliku da nauče osnove sporta, te da na zabavan, kreativan i kvalitetan način upotpune zadnje dane školskog raspusta.

Svi učesnici su imali besplatne prijevoze, hranu i rekvizite, a po završetku svako od njih je dobio diplomu i majicu. Sve tri općine su imale po 64 učesnika o kojim se brinulo 12 trenera i 3 lidera. Učesnicima se na završnici kratko obratio načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je i Općina Bužim stala iza ovog projekta, a kako je kazao trudiće se da se i u buduće nastavi uz još bolju organizaciju.

“Mi smo ovaj projekat zajedno sa našim prijateljima iz Cazina i Velike Kladuše organizovali, i ja sam danas presretan, što vidim ovu dječicu nasmijanu, i njihova jedina poruka je da žele ovo i naredne godine i mi smo naravno tu da njihovu želju ispunimo. Ovaj i svaki projekat ovog karaktera imaće podršku Općine Bužim, i rado ćemo biti pokrovitelji ovakvih manifestacija” kazao je načelnik Duraković

“ U ovom projektu smo već 6 godina, pauzirali smo dvije godine ali evo ponovo se vratili, djeca su sretna i ne znamo kako ćemo se danas oprostiti jer su se djeca jako zbližila. U ovoj školi nema pobjednika jer su svi pobjednici, i ovo je jedinstvena prilika kako povezati omladinske sportove” kazao je jedan od lidera Nedžad Durić .

Ovaj humanitarni projekt pod nazivom “Otvorene zabavne škole nogometa”, koji organizira danska nevladina organizacija CCPA (Cross Cultures Project Association) se koristi zabavnim igrama i pedagoškim zabavnim nogometom kao konceptom za stimulaciju pomirenja, približavanja i izgradnje mira među zajednicama različitih etničkih struktura.

Ovaj projekt je započeo još 1998. godine u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, a danas živi u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije te u još petnaestak zemalja Kavkaza, Bliskog Istoka i Afrike.

Projekt na Balkanu financira UEFA, te lokalne zajednice sudionice projekta. Također, značajna podrška ostvaruje se i s krovnim kućama nogometa, kroz razvoj “Grassroots Football” projekta u zemljama Balkana.

Više slika pogledajte na fb profilu JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”