Jučer je održana tematska sjednica Općinskog vijeća općine Bužim, a raspravljalo se o stanju privrede u općini Bužim. Na ovakav način se, po prvi put, vodio institucionalni dijalog Općine i privrednika, a što je zasigurno dobar potez u cilju rješavanja problema koji danas opterećuju privredu u Bužimu, ali i cijeloj državi.

15 privrednika, koliko ih je bilo prisutno, imalo je priliku kazati šta misle o lokalnoj vlasti, njenom odnosu prema privredi, ali i predložiti i razmijeniti prijedloge u cilju poboljšanja privrednog ambijenta u Bužimu.

Na tematskoj sjednici su usvojeni i zaključci, poput onog da se razmotre izmjene odluka o naknadama i taksama, zatim da se ubrza izrada prostorno-planske dokumentacije, kao i prijem pripravnika u svim ustanovama i preduzećima. Usvojen je i zaključak da se za sljedeću sjednicu pripremi prijedlog Odluke o načinu izmirenja obaveza prema Kov-Grad d.o.o., a na ime izgrađene lokalne putne mreže, koja još nije plaćena.

tematska_2

Na sjednici je predložen  i zaključak da Općinski načelnik za narednu sjednicu Općinskog vijeća pripremi Odluku o kreditnom zaduženju, sa svim jasnim pokazateljima. Kreditno zaduženje bi bilo namijenjeno za izgradnju Poslovne zone u Varoškoj Rijeci.

Posebno valja isaknuti da je usvojen zaključak kojim se zadužuje Općinski načelnik da sa nadležnom službom ubrza procedure vezano za izmjene odluka, drugih propisa i općih akata iz nadležnosti općine kako bi se potakli mladi ljudi i poduzetnici na otvaranje vlastitih biznisa.

Općina Bužim je i na ovaj način pružila podršku svim onim privrednicima koji žele raditi, proširiti svoju proizvodnju, te zaposliti radnu snagu na području općine Bužim. Istaknuto je da će ovo biti praksa i u narednom periodu, a data je i podrška nastojanjima za ponovno pokretanje rada Abonosa, te zapošljavanja u Saniteksu.