Medžlisa IZ Bužim i ove godine je upriličio prijem za predstavnike političkog, kulturnog života sa područja općine Bužim, članove IO Medžlisa IZ Bužim, te imame i predsjednike Džematskih odbora sa područja Medžlisa IZ Bužim.

Nakon prijema i klanjanja akšam-namaza upriličena je svečana akademija u Velikoj sali JU” Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim koja je bila tijesna da primi sve građane općine Bužim u povodu obilježavanja Ramazanskog bajrama, najradosnijeg praznika muslimana . Svečanoj akademiji su, pored mnogobrojnih građana, prisustvovali i predstavnici državne, kantonalne i općinske vlasti, javnog, kulturnog i vjerskog života općine Bužim.

Akademiju već tradicionalno ogranizuje Medžlisa IZ Bužim sa ciljem da se istaknu vrijednosti bajramskih praznika za muslimane, kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih i nadasve dana opšte solidarnosti i ljubavi među svim ljudima.

sba_6Na početku programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed ef. Harčević, koji je između ostalog govorio o dobroj saradnji vjerske institucije i Općine i u to ime se zahvalio Općinskom načelniku na podršci i trudu koju pruža ovaj najstarijoj instituciji na području općine Bužim. U svom izlaganju ef. Harčević uputio je i bajramsku poruku kazavši da čuvamo svoje porodice, živimo svoju vjeru i iznad svega volimo svoju domovinu, te pozvao na jedinstvo muslimana u ovim teški vremenima koje proživljava naš ummet.

Nakon njega prisutnima se obratio i Općinski načelnik Agan Bunić, koji je, između ostalog, kazao da je potrebno nastaviti sa jedinstvom kojeg su građani imali u toku ramazana, te da je to recept kako do boljeg i prosperitetnijeg Bužima.10478241_684709271606255_5905614816680625702_n

Bogat kulturni program su uveličali bužimski horovi „Gazije“, „Tesnim“ te „Gradski ženski“ hor. Pored njih specijalni gost na svečanoj akademiji bio je nekadašnji član bužimskog hora „Gazija“ Mirsad >Šehić čija je interpretacija ilahije Dosta mi je Allah moj“ oduševila prisutnu publiku.

Tako su brojini gosti uživali u izvođenju ilahija i kasida, kao što su zasigurno uživali u jednoj posebnoj pjesmi u izvedbi hor „Gazija“ sa ostalim učesnicima. Pjesma nosi naziv „Palestino, dušo čista“, za koju je tekst napisao Emin ef. Grošić, a aranžman uradio Sead Zele Lipovača, s ciljem da se iz Bužima pošalje podrška narodu Gaze koji ovih dana proživljava patnje jer nemaju priliku uživati bajramske blagodati kao svi mi muslimani širom svijeta, te je izazvala posebne emocije kod publike.

Ono što ovu akademiju čini posebnom jeste zajednički nastup bužimskih horova koji su ukrasili veliku binu i ovaj događaj.

Akademija je ispunila srca vjernika na prvi dan Bajrama, a program i lijep ugođaj, posjetioci su nagradili dugotrajnim aplauzima upućenim svim učesnicima akademije.

Kako je to izgledalo sinoć možete pogledati kroz objektiv Nisveta Porića