Osamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim održana je jučer u JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“Bužim s početkom u 14,00 sati.

Na samom početku sjednice prije usvajanja dnevnog reda predlagač u ime Općinskog načelnika, savjetnik Mehmed Ćenanović povukao šestu tačku dnevnog reda prijedlog Odluke o plaćama i naknadama nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u Općinskom organu vlasti, a sedmu tačku dnevnog reda prijedlog Odluke o plaćama i naknadama uposlenika Stručne službe Općinskog vijeća općine Bužim povukao je u ime službe predsjedsavajući Općinskog vijeća Abid Mulalić.

Tako je predsjedavajući Abid Mulalić konstatirao da osamnaesta sjednica Općinskog vijeća ima šest tačaka dnevnog reda.

  1. Razmatranje i usvajanje Izvoda iz zapisnika sa XVII sjednice Općinskog vijeća;
  2. Pitanje vijećnika i odgovori na ista;
  3. Razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o audio i video snimanju sjednice Općinskog vijeća;
  4. Razmatranje i usvajanje prijedloga Statuta općine Bužim;
  5. Razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o plaćama i naknadama zaposlenih u Općinskom organu uprave općine Bužim;
  6. Razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o kupovini motornog vozila sa tovarnim prostorom za potrebe vatrogasne jedinice Bužim.

Nakon što je usvojen dnevni red, razmatran je Izvod iz zapisnika sa sedamneste sjednice Općinskog vijeća gdje je i usvojen, postavljena su vijećnička pitanja te se nakon toga krenulo sa razmatranjem ostale četiri tačake dnevnog reda.

U nastavku sjednice Općinskog vijeća našla se tačka dnevnog reda, a to je prijedlog Odluke o audio i video snimanju sjednice Općinskog vijeća gdje je uz raspravu vijećnika većinom glasova usvojena. Ovlašćuje se JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“Bužim da u narednom periodu kada bude u mogućnosti obezbijedi snimanje sjednice Općinskog vijeća, te audio i video materijal stavljati na Služebnu stranicu općine Bužim kako bi bio dostupan svim građanima.

Statut općine Bužim koji se također našao na dnevnom redu  današnje sjednice nije dobio dvotrećinsku većinu jer opozicija (A-SDA, SBIH, SDP, SBB I SPU) nisu imali sluha za usvajanje ovog najvažnijeg akta Općine, čije je usvajanje zakonska obaveza i ne treba da predstavlja političko pitanje.

Duža rasprava tokom sjednice vođena je prilikom razmatranja prijedloga Odluke o plaćama i naknadama zaposlenih u Općinskom organu uprave općine Bužim, gdje prijedlog Odluke nije dobio potrebnu većinu i kao takav je odbačen.

Na kraju sjednice usvojen je i prijedlog Odluke o kupovini motornog vozila sa tovarnim prostorom za potrebe vatrogasne jedinice Bužim.