38fhp7rhProjekt “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje za potrebe kompanije ‘Saniteks’ Velika Kladuša” predstavljen je jučer u pogonima te kompanije u Bužimu.

Rad u pogonima

Vlada USK, Općina Bužim, Federalni zavod za zapošljavanje, USAID Sida GOLD projekt i “Saniteks” partneri su na projektu čiji je portfolio inicirala Razvojna agencija USK, koja je ujedno i vodeći implementator. Ukupna vrijednost projekta je 344.190 KM.

Implementacija je počela je 27. marta ove godine, a trenutno se u pogonima ove kompanije u Bužimu 120 osoba s evidencije nezaposlenih, uglavnom žena, priprema i osposobljava za rad, i bit će zaposlene nakon isteka obuke i stručnog usavršavanja.

Pres-konferenciji prisustvovali su Rifat Dolić, projekt menadžer “Saniteksa”, Haris Komić, direktor Razvojne agencije USK, Tomas Rohas (Thomas Rojas), direktor ekonomskog odjela USAID-a u BiH, Mark Mekord (McCord), direktor USAID-Sida GOLD projekta, Ibrahim Nizandžić u ime Vlade USK, Nijaz Delić, direktor Službe za zapošljavanje USK i načelnik Bužima Agan Bunić.

Jedan broj radnica već je počeo s radom

Zajednički stav

Iznijeli su zajednički stav da se pozitivniji projekt nije mogao desiti u Bužimu u kojem vlada velika nezaposlenost. Rohas je izrazio zadovoljstvo što se projekt uspješno realizira, a  Bunić je istakao da općinski novac nikada nije konkretnije i korisnije uložen.

-Mnogi su bili skeptici i sumnjali, ali danas možemo sa zadovoljstvom istaći da su 63 radnika već na proizvodnoj liniji, a ovih dana počet će raditi njih svih 100 – kazao je projekt menadžer i član Uprave “Saniteksa” Rifat Dolić.

Izvoze na EU tržište

Na pitanje zašto je uposleno 100, umjesto 120 radnika, Dolić je istakao da je projektom predviđeno obučavanje njih 120 koji će dobiti certifikat, ali je planirano upošljavanje 100, a 20 će ih biti u rezervi. No, kako stvari stoje, već dogodine moglo bi biti otvoreno još 200 radnih mjesta.

Lijepo je vidjeti rad u dvije smjene. Svoje proizvode – medicinsku zaštitnu opremu izvozimo na tržište EU, što nam daje nadu za proširenje kapaciteta – istakao je Dolić.

„Možemo kazati kako nam je drago što smo ušli u ovaj projekat sa našim partnerima i tako osigurali posao za 100 ljudi u Bužimu. Danas kada živimo u vremenu gdje se jako teško dolazi do posla, gdje je borba za svako radno mjesto, mislim da 100 novih radnih mjesta nije mala stvar i zasigurno općinski novac nikada nije konkretnije i korisnije uložen“, kazao je načelnik Općine Bužim Agan Bunić

(Dnevni avaz)