Konvoj pomoći koji je nosio simboličan naziv “Narod Bužima za narod Olova“ dopremljen je u Olovo gdje je delegaciju ispred Općine Bužim, privrednike, aktiviste i volontere dočekala delegacija Općine Olovo.

Nakon uspješne akcije građana općine Bužim u saradnji sa humanitarnim, nevladinim organizacijama kao i privrednicima u prikupljanju pomoći za stanovništvo koje je ugroženo u poplavama i klizištima koje su nastale, posebno usjevima a i okolnostima u kojima živi veliki broj  socijalno ugroženog stanovništva Olova, odlučeno je nakon što je konvoj iz Bužima krenuo sa 3 kamiona, 8 kombija i 4 auta humanitarne pomoći da se jedan dio prikupljene pomoći direktno podjeli najugroženijim domaćinstvima Olova, što je i urađeno.

Veliki broj porodica kojima je dodjeljena pomoć izrazili su zahvalnost narodu Bužima i poželjeli su da se nikome ne desi ovo što se njima prethodnih dana dogodilo u poplavama i klizištima.

Također, pomoć iz općine Bužim već je ranijih dana dostavljena stanovništvu Sanskog Mosta i Prijedora, gdje je uručeno 55 paketa sa osnovnim životnim namirnicama, higijenskih potrepština, voda i deke.

 b_k_2

„Akcija je trajala tri dana i u tom periodu građani su prikupili, kao što smo već i kazali oko 100.000 konvertibilnih maraka u različitim vrstama roba, od prehrambenih artikala do odjeće i obuće. Ovom gestom narod općine Bužim izrazio je duboku solidarnost sa narodom općine Olovo koji u ovim danima proživljavaju vrlo teške dane izazvane poplava i klizištima u većini dijelova naše domovine“, kazao je načelnik općine Bužim Agan Bunić.

 protokol

U to ime, a povodom nemilih događaja, narod Bužima je prikupio količinski ukupno preko 300 porodičnih paketa sa osnovnim životnim namirnicama, konzerviranim proizvodima i higijenskim potrepštinama, 213 kutija sa hranom i paketima sa slatkim proizvodima za djecu, 124 kutije pempas za djecu i odrasle, zatim preko 3000 litara vode, prikupili smo nešto i alata za čišćenje, a što se tiče sredstava za čišćenje, prašak za veš i toaletnog papira negdje oko 860 kutija, također odjeće i obuće 1156 kutija i preko 200 kutija deka.

 b_k_8

„Na kraju želio bih da se zahvalim svim sugrađanima, humanitarnim i nevladinim organizacijama, privrednicima, volonterima, te svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj plemenitoj akciji. Na ovaj način smo iskazali veliku humanost i visok stopen jedinstva građana, organizacija i Općine Bužim, zbog čega trebamo biti ponosni“, kazao je između ostalog načelnik općine Bužim Agana Bunić.

Više slika pogledajte na linku Buzimljani.ba