Potpisan Memorandum o razumijevanju sa načelnicima Bosanske Krupe, Cazina, Bužima, Velika Kladuše i Sanskog Mosta

Zajednički projekt američke i švedske vlade, Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) ozvaničit će početak zajedničke saradnje u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja sa pet partnerskih općina koje gravitiraju Bihaću. Tim povodom Thomas Rojas, direktor ekonomskog odjela USAID-a u BiH, i načelnici općina Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Velika Kladuša i Sanski Most u prisustvu načelnika Bihaća potpisali su danas u Bihaću Memorandum o razumijevanju. Na današnjem potpisivanju istaknuto je da će USAID i Sida putem GOLD projekta radit s partnerima kako bi se otvorilo 100 radnih mjesta u tekstilnoj industriji.

Kako je istakao Mark McCord, direktor USAID / Sida Gold Projekta, kako bi pružio podršku lokalnoj zajednici u ostvarivanju ekonomskog rasta i razvojnih ciljeva, GOLD projekat će pomoći efikasnijem korištenju ekonomskih resursa na lokalnom nivou i promovisati nova ulaganja kroz javno privatna partnerstva u ciljanim sektorima, angažovati ključne partnere da bi se unaprijedio kvalitet usluga u javnom sektoru i realizovale reforme za poticajno poslovno okruženje.“ Projekat će također podržavati poduzetništvo i raditi sa privatnim i javnim sektorom na realizaciji programa stručne obuke kako bi se mladi osposobili sa odgovarajućim vještinama potrebnim domaćoj ekonomiji “- kazao je McCord.
Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.  USAID/Sida GOLD projekt razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski rast. U ime Općine Bužim, memorandum je potpisao općinski načelnik Agan Bunić.