Na inicijativu Općinskog načelnika Agana Bunića danas je u sali općine Bužim održan radni sastanak povodom iznalaženja mogućih rješenja za rješavanje problema eksploatacije dolomita od strane firmi  Kov-Grad d.o.o Bužim  i d.d Rudnika Mangana Bužim.

Na navedenim lokacijama je utvrđeno da je u proteklom periodu od desetak godina vršena eksploatacija dolomita, za koje je neophodno izvršiti plaćanje naknada u iznosu od oko 100.000,00 KM za ova dva privredna društva. Sastanak je zaključen dogovorom da se u narednom periodu utvrdi konačno i objektivno stanje duga naspram iskopanih sirovina, pravna mogućnost naplate, kao i način i rok uplate eventualnih dugovanja.

“Općina je opredjeljenja da svako treba raditi svoj posao i u to ime  podržavamo nastojanja Kantonalnog ministarstva privrede i Komisije za koncesije da se u ovoj oblasti uvede  red i zakonitost, ali sa druge strane moramo voditi računa da se u ovom teškom privrednom ambijentu ima razumijevanja i prema našim privrednicima. Mi ćemo tražiti mogućnosti kako da se pomogne privrednim subjektima sa područja naše općine kako bi isti zadržali nivo zapošljavanja, te obezbijedili nova radna mjesta. Također, moramo imati sluha i prema onima koji su legalni koncesionari dolomita sa područja općine Bužim i koji svakodnevno izmiruju svoje obaveze po tom osnovu“ , kazao je načelnik Bunić.