Treći dan manifestacije povodom 20. februara – Dana općine Bužim, danas je u velikoj sali „Centra za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, održan Dan tursko-bosanskog prijateljstva, uz promociju knjige „Recep Tayyip Erdoan-Rađanje lidera“, autor Huseyina Beslija i Omera Ozbaya, te izložbom fotografija novinske agencije Anadolija, pod nazivom „20 godina od dolaska vojne misije u BIH“, a u saradnji sa Asocijacijom „Mostovi prijateljstva BIH“ iz Zenice.

Na manifestaciji su bili prisutni predstavnici Turske ambasade u BIH, ataše za kulturu Cengiz Aydin, direktor regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija Omer Certes, načelnik općine Bužim Agan Bunić, kantonalni zastupnik u Vladi Unsko-sanskog kantona Kasim Mulalić, predstavnici Medžisa islamske zajednice Bužim, predsjedavajući OV-a Bužim gosp. Abid Mulalić i nekoliko vijećnika, te oko 150 građana općine Bužim.

Moderator današnjeg programa je bio predsjednik Asocijacije mostovi prijateljstva Jasmin Imamović, koji je istekao da mu je izuzetna čast da se ova manifestacija održava baš kada jedna od najmlađi općina u BIH slavi svoj rođendan. Mostovi Prijateljstva je orgnizacija koja gradi i jača mostove prijateljstva, pa je i ova posjeta i druženje sa građanima općine Bužim naš doprinos za budućnost boljih prijateljskih odnosa između građana Bužima ,Zenice, naroda BiH i Republike Turske, jer mi smo Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica,- kazao je Imamović.

Promotori knjige su bili prof. dr. Redžo Čaušević, prof . dr. Džemaludin Latić, i Izedin Šikalo, direktor izdavačke kuće “Dobra knjiga”.

1620865_725361294175348_191383201_nNa početku svog izlaganja načelnik općine Bužim Agan Bunić je poželio dobrodošlicu predstavnicima Turske ambasade u BIH, predstavnicima Turske vojne misije u BIH, agencije Anadolija, predstavnicima Asocijaciji mostovi prijeteljstva Zenica, te posebno istaknuo: “Spremni smo na sve vidove saradnje koji će ubrzano pojačati naše prijateljske i bratske odnose sa Turskom”. Imamo dobre odnose, za koje smatramo da će biti i bolji u narednom periodu. S ponosom pratimo uspon Republike Turske i njenog lidera Erdogana. Prolazimo kroz iste probleme, suočeni sa protestima i nemirima. Vjerujem da će vladajuća stranka zabilježiti odličan rezultat na predstojećim lokalnim izborima, te u to ime upućujemo iskrene čestitke turskom narodu“, kazao je načelnik općine Bužim Agan Bunić

 Promotori su sa puno pažnje govorili o životu, liku, djelu i radu Erdoana. O njegovoj političkoj karijeri od početka kandidature za načelnika općine pa do odabira za premijera. Složili su se da je jedan od najvećih vođa ne samo savremene Turske već i čitavog svijeta. Redžep Tayyip Erdoan već 15 godina obavlja najviše funkcije u zemlji te se od vremena kada je stupio na prvu državnu funkciju pa sve do danas ništa od nerealnih nadanja i strahova nije obistinilo. Erdoan je neko ko je proživio sve životne avanture kroz koje su prošli i stanovnici njegove države. Biti dostojan narodne ljubavi i ne iznevjeriti ukazano povjerenje predstavlja još jedan segment osjećaja odgovornosti turskog premijera. On predstavlja nešto što želi velika većina naroda, mjesto ili identitet koji želi biti. Osobine koje posjeduje, Redžep Tayyip Erdoan sjedinjuje političkom pameću i na taj način u potpunosti mijenja Tursku.

Više slika možete pogledati na buziminfo.ba i buzimljani.ba