Danas je u sali Općine Bužim potpisan Ugovor o dodjeli deset plastenika članicama udruženja žena „Izvor“ iz Bužima u cilju stimulisanja poljoprivredne proizvodnje u Bužimu. Predsjednica Jasmira Mehić se zahvalila i pozdravila prisutne, te istakla da je ovo deset novih radnih mjesta. Lokalna akciona grupa Una-Sana na području općine Bužim implementirala je projekt „Women in Rural Development“ (Žene u ruralnom razvoju) koji finansira ambasada Sjedinjenih američkih država u Sarajevu, a kojim predviđena nabavka 10 plastenika površine 100m2 sa sistemom za navodnjavanje.

Prisutnima se u svoje ime i u ime načelnika općine Bužim Agana Bunića, obratio savjetnik Općinskog načelnika Mehmed Ćenanović. U svom obraćanju je između ostalog kazao: Čestitam Vam na realizaciji ovog vrlo značajnog projekta, i iskreno se nadam da se nećemo na ovom zadržati te da ćemo u tom pravcu i nastaviti. Nadam se da ćete naći tržište za vaše proizvode i da se nećete zadržati na tom jednom plasteniku. Ovo je jedan mali korak ka realizaciji ruralnog razvoja kao jedne od strateških odrednica u strategiji razvoja općine Bužim.

Cilj ovog projekta je bio da se zaposle isključivo žene te se  udruženje žena „Izvor“ pokazao kao izvrstan partner u realizaciji istog. Ovo je jedan u nizu od projekata koje  LAG-a provodi na području USK-a, te se u narednom periodu planiraju realizirati i drugi.

Prije svega selamim i pozdravljam vrijedne članice udruženja žena „Izvor“, kojima iskreno čestitam. Ovo je jedan svijetli primjer saradnje sa Općinom i Općinskim vijećem.  Nadam se da nećete imati problema u plasmanu svojih proizvoda koje ćete proizvoditi. Kao što ste i  do sada imali našu podršku ona neće biti upitna ni u narednom periodu. Kao što znate grant za poticaj poljoprivrede ove godine smo povećali i trudit ćemo se da on bude i veći, riječi su predsjedavajućeg Općinskog vijeća Abida Mulalića.

Za više slika kliknite ovdje