Kao što je i bilo najavljeno za danas u  sali Doma kulture održano je stručno predavanje za sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače, kao i za one koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Velik broj građana koji se odazvao na ovaj poziv pokazao je da u Bužimu ima onih koji žele da rade i da privređuju svojim trudom i zalaganjem.

Ovaj skup je najbolji pokazatelj da su ovakva predavanja, i seminari opravdani i da imamo obavezu kao Općina da i ubuduće koordiniramo između onih koji se bave specijaliziranom proizvodnjom i Vas koji ste u krajnjoj liniji proizvođači. Ovo nam je pokazatelj da moramo još više raditi na tome da bude još ovakvih predavanja i seminara, jer ukoliko se od Vas ovoliko barem pet ili više opredijeli za proizvodnju mi smo uspjeli. Općina Bužim zajedno sa Službom za poljoprivredu Vam stoji na raspolaganju da Vam olakša i pomogne u skladu sa svojim mogućnostima, između ostalog istakao je načelnik Bunić.

Agro Dar s.p.z. (specijalizovana poljoprivredna zadruga), koja je izrasla iz poznate firme POLJO-SEMENTI d.o.o. iz Cazina, u prošloj godini je angažirala 250 proizvođača krastavaca –kornišona od kojih je izvezeno 700 tona. Firma sa kojom AgroDar ima potpisan ugovor o otkupu ima potražnju za 5 000 tona. Prošle godine su po prvi put vršili i otkup kestena preko 300 tona, preko čega je na naš Kanton došlo preko 1.500.000,00 KM, od čega dio i na područje općine Bužim. Ono što posebno treba istaknuti jeste da ova Zadruga garantira:

  1. Siguran otkup i isplatu na vrijeme
  2. Kvalitetan repromaterijal za proizvodnju
  3. Savremenu tehnologiju i njenu primjenu uz savjete njihovih stručnjaka.

S obzirom da je ovo naše područje pogodno za uzgoj maline, krastavaca, kestena i drugih poljoprivrednih kultura treba iskoristiti blagodati koje nam stoje na raspolaganju.