Danas je u prostorijama Doma kulture Bužim upriličeno svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata koji su shodno konkursu Općine Bužim ostvarili pravo na stipendiju za akademsku 2013/2014. godinu.

Ove godine je dodijeljeno ukupno 140 stipendija u jednokratnom iznosu od 500,00 KM za tekuću akademsku godinu.

Pored načelnika Agana Bunića, potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Abid Mulalić, zatim zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Suvad Veladžić, vijećnik u Općinskom vijeću Elvir Ljubijankić, te  članovi komisije.

Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je u ime Općine Bužim Općinski načelnik Agan Bunić poželjevši im uspjeh u nastavku školovanja, mnogo dobrih rezultata i uspješan završetak studija i naglasivši kako su oni nada i budućnost Općine Bužim te kako očekuje da će svojim znanjem pomoći kako rodnom kraju tako i čitavoj zemlji.

“Svi studenti koji su ispunjavali one osnovne uvjete su dobili stipendije. Kao što znate svake godine broj studenata koji dobivaju stipendiju je u porastu. S obzirom da znam da se studenti nalaze u nezavidnoj situaciji jer sam i sam bio student i to u vrijeme kad Općina Bužim nije dodjeljivala stipendije, kasnije sam se kao vijećnik zalagao za osiguranje finansijskih sredstava za stipendiranje studenata. Prvobitno se radilo o samo pet stipendija ali je taj broj vremenom rastao. Iako se suočavamo s mnogim problemima pri realizaciji naših projekata opredijelili smo se da ulažemo u obrazovanje. Uspjeli smo da ispunimo svoje dato obećanje i pružimo podršku svim studentima, bili oni boljeg ili slabijeg imovinskog stanja, i bez obzira na to da li je iz jedne porodice jedan ili više stipendista. Možemo raspravljati i kazati da je ovaj iznos malen ali radit ćemo na tome da ga povećamo. Željeli smo svima njima pruziti finansijsku podršku a uz to ih i motivisati kako bi bili još bolji i uspješniji. Možemo slobodno kazati da je malo općina u Bosni i Hercegovini koji su prihvatili ovakav model stipendiranja svih studenata, prvenstveno iz razloga što takvo opredjeljenje zahtijeva izdvajanja više budžetskih sredstava. Ponosni smo što smo jedna od rijetkih općina koje su to uspjele usprkos tome što se moraju ispuniti i  obaveze prema drugim korisnicima budžeta. U isto vrijeme smo svjesni i činjenice da iznos stipendije nije dovoljno velik s obzirom na troškove studiranja, ali se nadamo da ćemo u budućnosti biti u stanju osigurati veća finansijska sredstva te na takav način pružiti podršku mladim ljudima željnim znanja i profesionalnog usavršavanja”, kazao je u prigodnom obraćanju načelnik Agan Bunić.

Načelnik Agan Bunić je na kraju naglasio da je za roditelje najveća sreća, koju im mogu priuštiti njihova djeca, završetak studija i dobijanje diplome. Iz tog razloga, još jednom je upućena čestitka dobitnicima stipendije i vjera da će kao budući inženjeri, doktori, pravnici, ekonomisti, doprinositi razvoju društva i sveopćem prosperitetu.

Za više slika kliknite ovdje