Povodom posjete mjesnoj zajednici Konjodor od strane premijera Vlade USK gosp. Hamdije Lipovače, ministra za pitanja poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gosp. Amira Džajića, te ostalih biranih gostiju, neophodno je da kao Općinski načelnik iznesem nekoliko činjenica.

 

Općina Bužim već duži niz godina vodi aktivnosti oko rješavanja pitanja vodosnabdijevanja MZ Konjodor, i nemamo namjeru nabrajati sve aktivnosti koje je Općina provela u proteklih deset mjeseci kako bi počela realizacija ovog projekta, i dosad nije imala nikakve financijske podrške od strane Vlade USK-a , ali bez obzira na tu činjenicu raduje nas zainteresiranost Vlade USK-a  za ovaj kapitalni projekat, te pozivam Premijera USK-a i još uvijek počasnog građanina Bužima da doznači na račun Općine obećana sredstva u iznosu od 430.000 KM, jer sve ostalo je politički marketing i ponižavanje građana Bužima.

Vlada USK-a je za projekte vodosnabdijevanja  u ovoj godini je samo donijela odluku o izdvajanja 100.000 KM za vodovod Pivnice iz vodnih naknada, i za ta sredstva se čeka potpisivanje ugovora već nekoliko mjeseci, ne krivicom  Općine, već nadležnog ministarstva, koje  još ni odluku o dodjeli sredstava Općini nije službeno dostavilo.

S pravom, postavljam pitanje zbog čega nije ranije potpisan ugovor, iako sam to više puta tražio od nadležnog ministarstva, već se sad  pokušava poltizirati tehničko pitanje potpisa ugovora, kada je skoro završena građevinska sezona, pa je moguće da Bužim ostane bez tih sredstava kao i prošle godine kada je Općina dobila sredstva i potpisala ugovor  za popločavanje obala rijeke Bužimnice, ali ta sredstva nikad nisu doznačena općini Bužim.

Općina ovih dana priprema tendersku dokumentaciju za II fazu izgradnje ovog projekta (potisni cjevovod) čija izgradnja će koštati oko 400.000 KM, za što Općina već ima obezbjeđenih 100.000 KM iz vlastitog budžeta, očekuje se financiranje ovog projekta  iz sredstava Fonda za zaštitu okološa FBiH, a onaj dio sredstava koji nedostaje spremni smo planirati u narednom općinskom budžetu.

U navedeni projekat dosad je uloženo oko 400.000 KM, koja su u ranijem periodu obezbjeđena sa nivoa Federacije BiH, trenutno se rade radovi na izgradnji pumpne stanice za oko 90.000 KM, a za rješavanje vodosnabdijevanja iz postojećeg rezervoara i vodovodne mreže neophodno je još oko 600.000 KM, te u narednom periodu za izgradnju novog rezervoara i nove distributivne mreže će biti potrebno obezbjediti još dodatnih oko 1,5 miliona KM.

Neshvatljiv je odnos Vlade USK-a i nadležnih ministarstava da i dalje izbjegavaju zvanične institucije Općine Bužim, i da pokušavaju napraviti razdor između Općine i njenih mjesnih zajednica, koje zajednički vode niz projekata na području Bužima.

Sa žaljenjem izražavam sumnju u dobre namjere učesnika sastanka, koji je trebao biti tehničke prirode, i koji se trebao organizirati u Općini kao korisniku sredstava,  a kad se nešto konkretno uradi onda posjetiti ovu mjesnu zajednicu i njene građane, kojima i nije baš do slikanja u ovom trenutku.

Općina Bužim je spremna na punu saradnju sa svim institucijama i organima vlasti koji žele pomoći u izgradnji bilo kojeg projekta na području Bužima, ali neće dozvoliti politizaciju bilo kojeg projekta, neće dozvoliti zloupotrebu teškog života sugrađana, posebno boračkih kategorija, i neće učestvovati u političko-predizbornim skupovima odabranih istomišljenika bez obzira ko ih i sa kojeg nivoa organizirao. – stoji u saopćenju Agana Bunića, općinskog načelnika općine Bužim.