Obilježavanjem tridesete godišnjice od osnivanja 105/505-te Viteške brigade, te dvadeset i sedme godišnjice od pogibije generala Izeta Nanića završena je dvadeset i sedma manifestacija “Slobodarski dani viteškog garda Bužima” uz prisustvo brojnih zvanica iz političkog, vjerskog  i kulturnog života države Bosne i Hercegovine.

Preko deset hiljada Bužimljanki i Bužimljana je i večeras pokazalo kako se voli svoja brigada, komandant Nanić i svoj viteški grad Bužim. Bužim je večeras pokazao da se ovdje najbolje čuvala i sačuvala nepomoćena slika, da se i danas vjerno i ponosno čuva neiskrivljena slika države Bosne i Hercegovine. 

Ovogodišnja završna manifestacije  i obilježavanje jubilarnog tridesetog rođendana 505. viteške brigade počela je svečanim prijemom brojnih zvanica i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine u Centru za kulturu, sport i informisanje Bužim. Općinski načelnik Mersudin Nanić  zahvalio  se svim gostima koji su stigli u Bužim da  zajedno sa narodom i borcima Bužima obilježe ovu jedinstvenu manifestacije i trideseti rođendan brigade.

Nakon prijema građani i brojne delegacije  posjetile  su Turbe generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika 505-te Viteške brigade, gdje je u tišini odata dužna počast  vitezovima i njihovom komandantu Izetu Naniću, te položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Završnoj manifestaciji “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima” prisustvovali su član predsjedništva BiH Željko Komšić, ispred državnog Doma naroda Bakir Izetbogović, premijer Federacije  BiH Fadil Novalić, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj, predstavnici Oružanih snaga BiH,  te  brojni državni, federalni, kantonalni, općinski i drugi predstavnici, kao i predstavnici Islamske zajednice, boračkih udruženja i organizacija, predstavnici viteških brigada Armije R BiH, te brojni drugi gosti iz gradova i općina iz cijele države Bosne i Hercegovine.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Organizacionog odbora Edham Eminić koji se zahvalio svima na financijskoj podršci  i organizaciji Slobodarskih dana viteškog grada Bužima. Posebno je naglasio da su svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije dobro organizirani i posjećeni, kako od Bužimljanki i Bužimljana, tako i brojnih gostiju koji su pohodili Bužim u posljednih desetak dana. Na kraju je uputio čestitku svim  Bužimskim vitezovima za jubilarnu tridesetu godišnjicu od  osnivanja 505. viteške brigade.

Čestitku vitezovima uputio je i ministar za boračka pitanja kantona Sarajevo Omer Osmanović, a ratni komandant 505.Viteške brigade Sead Jusić je pored čestitke uputio i jasnu poruku – ” Sa ovog mjesta mogu reći Milonaovićima i njemu sličnim da je Armija R BiH i njen Peti korpus 1201 dan banila i odbranila ovaj kraj od svih neprijatelja, a bilo ih je sa svih strana. Jedina legalna i legitimna vojna sila Armije R BiH i jedinice policije su zaslužni što je došlo do Oluje i oslobađanja R Hrvatske i to se nekom može sviđari ili ne sviđati ali je tako. Isto tako se može postaviti pitanje šta bi bilo da mi nismo odbranili Krajinu, šta bi tada rekla međunarodna zajednica i kako bi se sve to završilo. Na nama je da dok nas još uvijek ima živih govorimo i pišemo o tome, da organiziramo simpozije i konferencije, da argumentavano i sa istinom nastupamo, da konačno znamo gdje smo i što smo. Nisam siguran da smo iza rata uradili sve ono što smo morali i trebali, a posebno za našu omladinu koja odlazi van naše države. I zato večeras pozivam sve one koji su na odgovornim funkcijama da povedu računa o budućnosti naše djece ali i države Bosne i Hercegovine”.

Izaslanik reisa Kavazovića, Nezim Halilović Muderis prenio je iskrene čestitke reisa svim Bužimljankama i Bužimljanima, te posebno istakao:-“Danas se moramo sjećati brojnih poruka koje nam je u ratnom vremenu slao naš Izet. Govorio je

I premijer Unsko sanskog kantona se obratio prisutnima, čestitao godišnjicu brigade, te posebno naglasio kako predstavnici svih nivao vlasti trebaju više zajedno raditi kako ne bi dolazilo do nerazumijevanja. Treba više sinhronizacije i određivanje prioriteta kako bi Unsko-sanski kanton bio na onom mjestu koji zaslužuje. Dodao je kako očekuje da se kako Krajina, tako i svi dijelovi države ravnomjerno razvijaju. Na kraju je istakao kako je Vlada USK-a u zadnje četiri godine u Bužim uložila značajna sredstva od putne infrastrukture, Doma zdravlja, Muzeja 505-te, do pomoći brojnim udruženjima i kolektivima.

Nakon što je dvadesetog februara ove godine gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Londrc-Karić  primila priznanje počasnog građanina općine Bužim, danas je bila sa svojim sugrađanima i između ostalog istakla;-” Poštovani moji sugrađani i sugrađanke večeras sam posebno počastvovana što zajedno sa vama mogu podijeliti radost ove važne godišnjice jedne od najboljih brigada Armije R BiH. Sjećanje na herojsku borbu Bužima u kojoj su najhrabriji branili našu zemlju nikada ne smije i neće prestati i ja sam  to sigurna kada vidim koliko ovaj narod voli i cijeni svoju brigadu i svog komandanta”.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić  je govorio o podršci Vlade općini Bužim u projektima koji su kandidirani i za koje su izdvojena značajna sredstva od Trga Alije Izetbegovića, kružnog toka, zaobilaznice. Muzeja 505-te viteške brigade, vodovoda, putne infrastrukture i brojnih drugih projekata u kojima je učestvovala Vlada F BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović čestitao je godišnjicu brigade i zahvalio se na svemu onom što su Bužimski vitezovi  i njihov komandant uradili u odbrani države Bosne i Hercegovine, te posebno istakao:-“Mi u Sarajevu smo svaki dan pratili vašu borbu i vaše bitke i vjerujete da smo tada i sada ponosni na sve vas. Vi ste svijetli primjer kako se voli i čuva država. Komandant Nanić je govorio “i poslije rata je rat” i siguran sam da je mislio na ovu današnju borbu koju vodimo protiv onih koji ne žele normalnu i funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da je znao da će ova borba bez puške biti jednako teška i iscrpljujuća. Ipak, mnogo je više nas koji volimo ovu državu od onih drugih. I Mladić je ovdje došao 1994.godine sa nekoliko hiljada vojnika i pobjegao. Danas je u Hagu a mi smo ovdje u Bužimu u svojoj domovini”.

 

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je vitezovima tridesetu godišnjicu i Bužimljankama i Bužimljanima jednostavno rekao :”Skidam vam kapu”, na svemu ovom što radite na očuvanju sjećanja na naše najbolje sinove, na  sve pripadnike Armije i sve one što su se hrabro borili u proteklom ratu.

Na kraju je ovogodišnju manifestaciju Slobodarski dani viteškog grda Bužima zatvorio načelnik općine Mersudin Nanić koji se zahvalio svojim Bužimljankama i Bužimljanima što su u ovolikom broju došli i tako na najbolji mogući način odali počast vitezovima za njihov trideseti rođendan. Načelnik Nanić se zahvalio Organizacionom odboru, sportskim i kulturnim udruženjima, rijasetu, te Medžlisu islamske zajednice na svemu onome što su učinili da ovogodišnja manifestacija bude baš posebna sa raznovrsnim sadržajima i dobro posjećena svih dvanaest dana, te posebno naglasio:-“Slobodarski dani viteškog grada Bužima moraju biti državna manifestacija od državnog značaja sa svim njenim obilježjima i specifičnostima.  Borci 505-te viteške brigade to zaslužuju, to zaslužuje ovaj narod i ovaj grad. Neću govoriti ništa posebno jer se o nama sve zna ali ću iskoristiti ovu priliku da se zahvalim Vladi USK-a na dosadašnjoj podršci našim zajedničkim projektima, Vladi F BiH i premijeru  Fadilu Novaliću, ministru Šemsudinu Dediću i svima onima koji su nam bili podrška u projektima koje smo realizirali u proteklom periodu. A danas se takva podrška i vidi u našem gradu i hvala svima onima koji su ispunili svoja obećanja od prošle godine, a njih je zaista puno. Na kraju želim ćestitati tridesetu godišnjicu brigade svojim vitezovima i neka još dugo žive u slobodnoj i jedinoj državi Bosni i Hercegovini”.