Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK-a Sujeman Kulenović, potpisali su u Bihaću ugovor o realizaciji dva projekta „Zaštita od poplava-čišćenje potoka Bužimniva“ i „Izrada projektno-tehničke dokumentacije kanalizacionog sistema za područje općine Bužim“.
Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Suvad Šahinović. Vrijednost potpisanog ugovora je 60.000,00 KM sa rokom realizacije od 180 dana. Potpisani ugovor predstavlja nastavak započetih aktivnosti na uređenju potoka korita rijeke Bužimnice, kao i izradu prijeko potrebne projektno tehničke dokumentacije kanalizacionog sistema za općinu Bužim.
-„Promjenjiva i nepredvidiva klima na svjetskoj razini nama je svakako znak da moramo na vrijeme poduzimati određene mjere u zaštiti od poplava na području naše općine. Imali smo priliku u prošlosti svjedočiti poplavama i značajnim štetama na objektima i putnoj infrastrukturi. Kako nam se to nebi dešavalo i u budućnosti moramo realizirati ovakve projekte, ali i raditi na izradi projektno-tehničke dokumentacije za kanalizacionu mrežu koja nam je više nego potrebna. Nakon izrade projektno tehničke dokumentacije u narednom periodu prioritet će biti rješavanje kanalizacione mreže, koja je efikasna zaštita od zagađenja pitke vode, širenja zaraznih bolesti, neprijatnih mirisa i drugih opasnosti i neugodnosti. Svijesni kompleksnosti i cijene koštanja ovog projekta, općina Bužim kao oslonac u realizaciji istog vidi u stručnoj i financijskoj pomoći viših nivoa vlasti i to prvenstveno Vlade Federacije BiH i njenih institucija, i svakako kantonalnih institucija,“- istakao je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić nakon potpisivanja ugovora.
Viđeno: Rijad Emina u petak 19:41