Obaviještavamo sve građane općine Bužim da se već nekoliko mjeseci radi na dostavi rješenja i faktura za komunalnu naknadu za 2019. godinu za sva pravna i fizička lica kojima je utvrđena obeveza plaćanja u skladu  sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Unsko-sanskog kantona i Odlukom o komunalnoj naknadi  Općinskog vijeća Općine Bužim.

Želimo Vas podsjetiti da je plaćanje komunalnih naknada definirano u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Unsko-sanskog kantona i Odlukom o komunalnoj naknadi, a iznosi su i ove godine simbolični i  vjerujemo da ne predstavljaju značajan trošak kućnom budžetu. Ovim zakonom je utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade vlasnicima i nosiocima prava raspolaganja na stambenom, poslovnom i drugom prostoru, nosiocima stanarskog prava, zakupcima stambenog, poslovnog i drugog prostora, odnosno fizičkim i pravnim licima koja su korisnici objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Želimo vas informisati i upoznati da se sredstva prikupljena po osnovu komunalnih naknada troše isključivo za zimsko i ljetno održavanje ulica, lokalnih cesta, nekategorisanih puteva, te za plaćanje potrošnje električne energije  i redovno održavanje javne rasvjete čiji troškovi na godišnjem nivou  iznose oko 100.00,00 KM. Ukupno za Program održavanja i modernizacije komunalnih objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje za 2019. godinu planiran je iznos od 285.000,00 KM.

Općina Bužim ukupno održava 196,6 km ulica, lokalnih cesta i nekategorisanih puteva kako bi  unaprijedila i olakšala kretanje svim građanima koji žive na njenom području, a posebno u zimskim mjesecima.

Ukoliko se u narednom periodu i dalje nastavi negativan trend naplate potraživanja, bit ćemo primorani dugovanja po osnovu komunalne naknade potraživati putem suda. Kako bi se izbjegli mogući sudski  i drugi nepotrebni troškovi ovim putem vas pozivamo da u što kraćem roku izmirite svoje obaveze  ali se isto tako želimo zahvaliti  svim građanima i pravnim licima koji redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu komunalne naknade.

Posebno skrećemo pažnju građanima koji sve češće komunalnu naknadu povezuju sa Javnim komunalnim poduzećem ili sa tzv.“porezom na kuću“ da je komunalna naknada obaveza utvrđena Zakonom i Odlukom Općinskog vijeća  korsiti se isključivo za održavanje objekata i uređeja zajedničke komunalne potrošnje (ljetno i zimsko čišćenje i održavanje ulica,cesta i  nekategorisanih puteva, potrošnja el. energije za javnu rasvjetu i održavanje javne rasvjete).