U okviru projekta “Zaštita i promocija kestena” finansiranog kroz Program IPA Interreg prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, dana 22.04.2019. godine u Bužimu održan je okrugli sto na temu „Analiza stanja kestenovih šuma“ sa prijedlogom mjera zaštite oštećenih kestenovih šuma

Od strane eksperata, profesora doktora nauka angažiranih na izradi analize kestenovih šuma na prostoru općina Bužim i Velika Kladuša, prezentirani su rezultati istraživanja sa prijedlozima mjera za daljnje postupanje. Cilj okruglog stola bio je da se sa rezultatima i mjerama upoznaju predstavnici institucija vlasti na svim nivoima, pravna lica i nevladine organizacije koje se bave korištenjem kestena kao osnove svog rada i djelovanja, kao i pitanjem zaštite i promocije kestena na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Svoj doprinos na okruglom stolu dali su predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kantonalne uprave za šumarstvo Bos. Petrovac, poduzeća Vrganj promet d.o.o. Bužim, udruženja pčelara “Kesten” iz Cazina i “Propolis” iz Bužima.

Nakon prezentacija i diskusije sviju učesnika okruglog stola definirani su zaključci koji će se objediniti u plan mjera zaštite kestenovih šuma i dostaviti svim relevantnim institucijama i tijelima na uvid i komentare.

#IPAInterreg #ChestnutKesten #OkruglistoBužim