Nizom prigodnih sadržaja na području Unsko-sanskog kantona obilježava se 27. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Ovogodišnje obilježavanje započeto je malonogometnim turnirom 10. aprila u dvorani Luke Bihaću. Zatim 11. aprila II Rendžerski puk Oružanih snaga BiH organizirao je Dan otvorenih vrata, gdje su svi prisutni u kasarni „Adil Bešić“ upoznati sa aktivnostima pripadnika Oružanih snaga. Istog dana od 21 sat emitovana je emisija „U FOKUSU“, posvećena godišnjica formiranja Armije RBiH.

Programom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH predviđeno je 12. aprila i polaganje cvijeća u svim Općinama Unsko-sanskog kantona.

I u Bužimu je povodom dvadeset i sedme godišnjice od formiranja Armije Republike BiH u općini Bužim upriličen svečani prijem. Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić ugostio je ministra Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK-a, pripadnike policijskih snaga, predstavnike boračko-invalidske zaštite  i predstavnike boračkih organizacija sa područja USK-a i općine Bužim.

Uz upućene čestitke svim pripadnicima Armije RBiH, konstatovano je da se u Bužimu uvijek držalo do obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine na poseban i jedinstven način. Danas se nije razgovaralo o otvorenim pitanjima i problematici boračkih kategorija ali je naglašeno kako će Općina u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvom i boračkim udruženjima realizirati projekte kao što su Mezej grada, obilježavanje značajnih datuma i održavanje i izgradnja spomen obilježja.

Nakon svečanog prijema, delegcija je posjetila turbe generala Izeta Nanića i svih šehida 505. Viteške brigade gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha svim poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su dali svoj život za slobodu koju danas uživamo i slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje ovog značajnog datuma za sve nas završava se u ponedjeljak 15. aprila svečanom akademijom koja će se održati u sali Kulturnog centra Bihać sa početkom u 19 sati.

Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nosioci svih aktivnosti 27. godišnjice formiranja Armije RBiH su Savez branilaca, Ministarstvo za pitanje boraca USK-a i Oružane snage BiH.