Večeras je u Maloj sali Centra za kulturu, sport i informisanje Bužim promocijom knjige “Muhammad Assad tumač Kur`ana za Zapad” autora dr. Rifeta Šahinovića, otpočelo obilježavanje 23. godišnjice od ponovnog priznavanja statusa Općine Bužim. Manifestacija koja će obilovati nizom kulturnih i sportskih aktivnosti završava 20. februara centralnim događajima, svečanim prijemima, obilaskom Turbeta generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade, svečanim otvorenjem prostorija Koordinacije boračkih udruženja i Svečanom akademijom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Bužim.

Na samom početku  promocije načelnik općine Bužim Zikrija Duraković, čestitao je svim prisutnima 23. rođendan Općine Bužim, kao i autoru na predanom radu da naučno predstavi Općinu Bužim u najboljem svjetlu, te svečano otvorio ovogodišnje Dane općine Bužim.

O knjizi autora dr. Rifeta Šahinovića, rođenog Bužimljanina govorili su promotori dr. hfz. Munir Mujić i dr. Mirza Sarajlić, a uvodničar je bio Sead Emrić.

Kako su promotori rekli u svome izlaganju, dr. Rifet Šahinović podario je jedno vrijedno akademsko djelo o jednom od najznačajnijih savremenih muslimanskih mislilaca, a ono je veoma obuhvatno. Prati njegov život, njegovo akademsko iskustvo i njegovu intelektualnu produkciju u kojoj se izdvaja znanost o Kur`anu u kojoj Assad potiče odnosno razrješava temeljne aporije muslimanskog svijeta, nedostatak kritičkog promišljanja, sebe, svoje kulture i općenito samostalnog promišljanja i bolest zaostajanja u prošlosti. Puno je tema koje je razradio dr. Šahinović u ovom djelu, a ono što ga najviše krasi jeste sistematičnost, sveobuhvatnost da pokrije jednog čovjeka koji je prešao put od jevrejske tradicije preko savremene evropske pa do konačnog Islama.

Dr. Rifet Šahinović, rođen je 1972. god u Bužimu. Osnovnu školu završio u Bužimu, a srednju školu, Gazi Husrev begovu medresu upisuje i završava u Sarajevu.

Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka, na odsjeku za teologiju, gdje je 2001. godine diplomirao na temu: ”Naučni tefsir u djelu Mustafe Mahmuda“. Od 1993. god radi kao profesor u medresi Džemaluddin Čaušević u Cazinu, gdje je od 2000. do 2006. obnašao funkciju direktora, a od 2006. god je profesor akaida i kiraeta u Cazinskoj medresi. Magistarsku tezu “Tenzih i tešbih u Nasrovoj teologiji prirode” odbranio je 2012. Fakultetu islamskih nauka, a ove godine na istom fakultetu je odbranio doktorsku tezu s temom “Muhammed Asad- potraga za racionalnošću u klasičnim komentarima Kur'ana”.

Do sada je objavio knjige: ”Poruke Kur'ana“ i “Akaidske teme“, “U hladovima Kur'ana”, Muhammad Assad tumač Kur`ana za Zapad”. Svoje tekstove, uglavnom iz oblasti islamskog vjerovanja i tefsira objavljuje u: Muallimu, Glasniku, Preporodu, Semerkandu i Novim Horizontima. Bio je učesnik mnogih seminara, simpozija i konferencija domaćeg karaktera posebno na području Cazinske krajine. Radi i kao predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. 

Više slika pogledajte na JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”