U posjeti Općini Bužim jučer je boravio direktor Poljoprivrednog zavoda USK, Edhem Hodžić.

Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković zajedno sa saradnicima i predsjedavajućim OV Safetom Ljubijankićem održao je sastanak sa direktrom Poljoprivrednog zavoda USK, Edhemom Hodžićem na temu: Kako pomoći proizvođačima maline?.

Kada je u pitanju proizvodnja jagodičastog voća Općina Bužim postala je prepoznatljiva u cijeloj BiH, ali i šire. Nažalost, kao i u svim segmentima našeg društva u našoj državi, pa tako i u ovom dijelu dolazimo do problema u realizaciji prodaje i izvoza proizvoda ali i otkupa.

Naime, proizvodnja maline na području cijele BiH, USK-a pa i Bužima nalazi se na prekretnici, te se moraju poduzeti konkretni koraci i mjere kako bi se dosadašnja proizvodnja održala.

Kako je kazano na ovom sastanku neophodno je da proizvođači, agronomi savjetodavci, distributeri repromaterijala, otkupljivači, hladnjačari i izvoznici usaglase, zauzmu jedinstven stav kako bi se ova grana privrede sačuvala i u budućnosti ojačala.

Razlog za ovakav status je svakako hiperprodukcija proizvodnje, otkriveni su rezidui/ostaci pesticida u izvezenim plodovima veći od dozvoljenih, izvezeni plodovi maline zaraženi sa virusima i bakterijama, sve rigorozniji zahtjevi tržišta kada je u pitanju primjena sredstava za zaštitu biljaka te mnogi drugi problemi.

Da bi se riješili ukazani problem neophodna podrška lokalne vlasti, Poljoprivrednog zavoda ali i samih proizvođača neophodna je obostrane podrške.

Na kraju su usaglašene  operativne aktivnosti koje se tiču Sužbe za razvoj poljoprivrede općine Bužim i Poljoprivrednog zavoda USK-a a to je da se na mjesečnom nivou održavaju sastanci, redovno prati stanje na terenu, kako bi u što skorijem periodu i na samom terenu došlo do unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje.

Ponuđena su moguća rješenja ovakvog stanja malinarstva, a koja se ogledaju prije svega u usvajanju jedinstvenog programa zaštite za sve proizvođače maline, vršenju analize zemljišta, te pooštiravanju mjera kod analiza na pesticide radi proizvodnje i zadovoljavanja tržišta.