U Sarajevu je od 7. do 9. aprila održan Bosna International Forum koji je okupio stručne, mlade ljude koji imaju znanja, kompanije, dijasporu, predstavnike lokalnih zajednica gdje je učešće uzeo i Općinski načelnik Zirkrija Duraković.

Svečana ceremonija otvaranja Bosna International Foruma (BIF) je održana upetek, u hotelu Malak Regency, gdje se gostima između ostalih obratio bivši reis-ul-ulema dr. Mustafa Cerić, Općinski načelnik Zikrija Duraković kao i gradonačelnici općina Cazin, Novi Grad Sarajevo koji su ujedno i partneri foruma.

Ceremoniju je otvorio gdin. Goran Milić, počasni gost foruma, koji je sve prisutne pozvao na aktivni angažman u poboljšanju BH privrede kroz mnoge neiskorištene resurse Bosne i Hercegovine. Admir Kapo, predsjednik udruženja ‘Kupujmo domaće’ je podsjetio na važnost kupovine i konzumiranja domaćih proizvoda i njihov pozitivan uticaj na razvijanje BH privrede. Obzirom da jedan od ciljeva foruma podrazumijeva inostrane ulogače, gostima se obratio i gdin. Ahmed Amir, savjetnik za međudržavne odnose iz Londona, izražavajući želju i potrebu za saradnjom kroz različite projekte.

Drugi zaključak se odnosi na pokretanje zajedničkih projekata od stručnih osoba u saradnji s lokalnim zajednicama koji će se, prije svega, stavljati na raspolaganje bh. dijaspori i stranim investitorima. Pored toga upriličeni su okrugli stolovi koji su donijeli intrigantne zaključke i učinili još jedan korak naprijed za unaprijeđenje BiH.

“Svjesni smo značaja otvaranja ureda za dijasporu u Općini Bužim i zato činimo sve da kvalitetno i na najbolji način povežemo sve Bužimljane koji žive van BiH sa Općinom Bužim, a otvaranje ureda svakako bi taj kvalitet učinilo još boljim”kazao je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

BH dijaspora u saradnji sa načelnicima općina i državnim agencijama su zajednički postigli nekoliko bitnih zaključaka i sporazuma. Jedan od glavnih zaključaka je potreba za kreiranjem i otvaranjem ureda za dijasporu pri lokalnim nivoima vlasti koji će biti na raspolaganju BH dijaspori za sve potrebe i interese. Drugi zaključak se odnosi na pokretanje zajedničkih projekata od strane stručnih lica u saradnji sa lokalnim zajednicama koji će se prije svega stavljati na raspolaganje BH dijaspori i stranim investitorima. Investitori u projekte će imati direktnu korist i mogućnost upravljanja realizacijom projekata, dok će se istim povodom kreirati i umnožavati radna mjesta.

Bosna International Forum predstavlja spoj znanja, iskustva, vizije i uspjeha koji postaje centralno mjesto susreta BH dijaspore sa lokanim stručnim i uspješnim licima koji su ostvarili značajan uspjeh u BiH, te potiče ministarstva i organizacije na pozitivne promjene u korist BH privrede.

Podsjećamo da je prvi Bosna International forum održan u austrijskom gradu Lincu kojeg je otvorio gradonačelnik Linca Klaus Luger, a na inicijativnom skupu koji se održao u Lincu u oktobru 2015. godine okupilo se 120 učesnika, uspješnih bosanskohercegovačkih građana različitih struka i sektora iz šest zemalja Evrope.