Direkcija za ceste USK-a investitor je bužimske zaobilaznice na koju se čeka već dvadeset godina.  Dosada je završena prva faza izgradnje od oko 900 metara, vrijedna milion konvertibilnih maraka. Ovih dana privode se kraju zemljani radovi na izgradnji zaobilaznice Bužim, i nakon što su riješeni imovinsko –  pravni odnosi sa jednim od vlasnika zemljišta nastavljena je izgradnja druge faze radova na zaobilaznici a ona podrazumijeva oko 600 metara zaobilaznice od Trga Alije Izetbegovića do Osnovne škole “Bužim” sa karakteristikama magistralne ceste.

Za ovu dionicu prema potpisanom ugovoru predviđeni su zemljani radovi, pripreme i asfaltiranja 200m u ukupnoj vrijednosti od oko 300 hiljada KM.

Kako bi se intenzivirale aktivnosti oko realizacije ovog kapitalnog projekta za Općinu Bužim, Općinski načelnik Zikrija Duraković jučer je u svome kabinetu održao radni sastanak sa predstavnicima Direkcije za ceste USK-a na kojem su prisustvovali v.d direktor Enver Mustafić, šef projekta Emina Cerić, predstavnik firme “Kov-grad” Bajro Handanović.

Kako su potpisanim ugovorom predviđeni ranije navedeni radovi, danas je dogovoreno da se i ostatak ove dionice za koji nisu bili predviđeni asfaltni radovi, da se i taj dio asfaltira, jer je Direkcija za cestu već uvrstila u svom godišnjem planu taj dio. Također istaknut je problem neophodnog planiranja projektiranja i rekonstrukcije puta R-401 kao i daljnja izgradnja  trotoara te sanacija klizišta na regionalnim cestama.

Pored toga bilo je govora i o mogućnostima nastavaka ovog projekta u narednom periodu, koji bi doprinio bržem i boljem razvijanju Općine Bužim, te svakako veću prohodnost i manje gužve usamom centru Općine, za što je potrebno da Direkcije za ceste USK-a prvenstveno planrira sredstva za eksproprijaciju ali i ostale radove na slijedećoj dionici od Osnovne škole “Bužim” pa do Sportske dvorane kod MSŠ “Bužim”.

Nakon održanog sastanka prisutni su posjetili trenutne radove.

“U proteklom periodu Općinsko vijeće je svojom odlukom otklonilo zadnju prepreku, odnosno riješilo određene imovinsko-pravne odnose koji su spreječavali dalje radove na ovoj trasi zaobilaznice kroz Bužim, tako da evo s lijepim vremenom i otpočinjanjem građevinske sezone, nastavljeni su radovi na izgradnji druge faze zaobilaznice kroz Bužim. Završetkom ove dionice ovaj projekat će svakako uznapredovati i išao bi u dalju realizaciju, gdje je konačan cilj u što skorije vrijeme dobiti trasu kompletne zaobilaznice u funkciji” kazao je načelnik Duraković.

“Na osnovu odluke Općinskog vijeća koju smo donijeli na jednoj od prethodnih sjednica, izvođač radova je uveden u radove i nadam se da bi u narednom periodu ova dionica koja se radi po svim elementima i svim pokazateljima trebala biti završena, čime bi se rasteretio sam centar grada tako da u narednom periodu nebi imali problema sa gužvama samom centru grada” kazao je predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.