Inicijativa članova BZK “Preporod” Bužim prema čijem elaboratu bi se stari objekat OŠ “Bužim” adaptirao i u njega bili smješteni Muzej grada Bužima u sklopu koga bi postojale Muzej soba 505. Vbbr., i Zavičajna zbirka usvojena je na sjednici Općinskog vijeća Općine Bužim u oktobru 2015. godine.

Kako se do danas  malo uradilo na realizaciji ove inicijative Općinski načelnik Zikrija Duraković i direktor Centra za kulturu, sport i informisanje Mersudin Nanić danas su organiziali radni sastanak na kojem su bili prisutni predsjedavajući OV Safet Ljubijankić, kantonalni zastupnici u Skupštini USK-a Nisvet Jusić i Samira Abazović, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja sa područja općine Bužim, direktorica OŠ “Bužim“ Jasmira Mehić zajedno sa predagogom i sekretarom škole kao i predstavnici Školskog odbora OŠ “Bužim“, te autori ovog elaborata i inicijative profesori Amir Sijamhodžić i Haris Suljadžić.

Naime, Općinsko vijeće Općine Bužim na svojoj redovnoj sjednici održanoj 30.10. 2015. godine usvojilo je Inicijativu za reorganizaciju Muzej sobe 505. Vbbr., i njeno pretvaranje u Muzej grada Bužima u sklopu koga bi postojale Muzej soba 505.Vbbr. i Zavičajna zbirka, a koji bi bio smješten u prostorijama objekta stare OŠ „Bužim“.

Cilj sastanka je bio da se zauzme jedinstven stav svih aktera po pitanju daljih koraka ka realizaciji inicijative. S obzirom na to da je riječ o školskom objektu koji je još uvijek dijelom u upotrebi, svoje mišljenje će morati dati i upravni odbor OŠ “Bužim”, ali i Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta USK. Na koncu, Skupština USK će donijeti konačnu odluku.

Za realizaciju ovog projekta već ima osiguran dio sredstava tačnije 100.000 KM koje se nalaze na budžetu općine Bužim te 200.000 KM koje se nalaze na trezoru budžeta USK, a iz Koordinacije boračkih udruženja se nadaju da će ovaj projekt biti realiziran zajedničkim snagama u 2017. godini.

Profesor Amir Sijamhodžić tvrdi da je ovo epohalno pitanje za grad Bužim, jer razna arhivska građa koja bi trebala biti sačuvana propada zbog nepostojanja institucije koja bi se trebala o njoj svakodnevno brinuti.

“Rekao bih da je ovo za sve Bužimljane vrlo važno, epohalno pitanje. Inicijativa čiji je autor BZK “Preporod” Bužim, i za koju su saglasnost dale sve boračke organizacije je usvojena na sjednici Općinskog vijeća u oktobru 2015. godine, nažalost kasnimo ali se nadam da će nakon ovog sastanka krenuti i dalje aktivnosti i koraci prema školskom odboru, Ministarstvu obrazovanja i na koncu vjerujem da će Skupština USK pozitivno odgovoriti na zahtjeve koje im uputimo”, kazao je Amir Sijamhodžić.

I načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković vjeruje da je ovo odlična inicijativa i nada se kako kaže da će realizacija iste nakon pomenutih procedura ubrzo otpočeti. 

 “Prije ovog sastanka smo preduzeli određene aktivnosti prema resornom Ministarstvu i Vladi USK, a sa ciljem konkretizacije i realizacije same inicijative i svega onog što bi ona trebala donijeti u narednom preiodu. Smatram da je inicijativa vrlo korisna stvar za naš Bužim. Zauzeli smo određene stavove i dogovorili dalje aktivnosti za naredni period i nadam se da će konkretna realizacija projekta ubrzo otpočeti”, riječi su općinskog načelnika Zikrije Durakovića.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim Edham Eminić nakon sastanka kazao je:

“Održali smo jedan konstruktivan sastanak sa upravom OŠ “Bužim”, boračkim populacijama, načelnikom Općine Bužim, predsjedavajaćim OV Bužim, profesorima Sijamhodžićem i Suljadžićem u vezi smještaja muzeja 505. Viteške bužimske brigade i postavke Muzeja grada Bužima. Boračka udruženja i koordinacija boračkih populacija Općine Bužim podržavaju ovaj elaborat i inicijativu, te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama u 2017. godini otpočeti realizaciju ovog projekta.”

Na kraju sastanka usvojeni su zaključci kojima su definisane dalje aktivnosti oko usvojene Inicijative:

  • u narednom periodu oformiti radnu grupu koja će raditi na realizaciji ovog projekta
  • dostaviti usvojenu Inicijativu svim relevantnim institucijama i pojedincima
  • dogovoriti termin u Ministarstvu obrazovanja, nauke kulture i sporta USK

FOTO

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”