U Velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje Bužim, a u okviru manifestacije “Dani općine Bužim” promoviran je naučni opus prof.dr. Huseina Muratovića, te je javnosti upriličeno predstavljanje književnika Enesa Kiševića.

Prof.dr. Husein Muratović, inače Bužimljanin, koautor je dva univerzitetska udžbenika (Monetarna znanost i Fiskalna znanost), te autor pet univerzitetskih udžbenika (Monetarna i fiskalna politika Evropske unije; Poslovno bankarstvo; Menadžment poslovnih banaka; Međunarodno bankarstvo; i Centralno bankarstvo). Autor je i sedam verificiranih univerzitetskih skripti, kao i desetaka naučnih radova objavljenih u referentnim domaćim i inozemnim časopisima.

Promotor prof.dr. Vojislav Škrbić kazao je u tekstu kojeg je pročitala Samra Šahinović da navedeni udžbenici, skripte i radovi dovoljno ukazuju  na širinu opusa profesora Muratovića. On navodi da je autor prof. Muratović podjednako uspješan i po širini i dubini analize navedene problematike, i ono što ga posebno odlikuje je sposobnost da zainteresiranim omogućava njenu konkretizuju na prilike u Bosni i Hercegovini. Dalje navodi da pisanje ovakvih udžbenika zahtijeva dobro poznavanje makroekonomske teorije, problematike iz globalnih ekonomsko-finansijskih odnosa, finansijskih institucija, posebno centralnih banaka kao kreatora i regulatora bankarskog sektora, finansijskih tržišta i finansijskih instrumenata na domaćim i međunarodnim tržištima, komercijalnog i međunarodnog bankarstva.

Prema njegovim riječima naučni opus prof.dr Huseina Muratovića daje konkretne instrumente za određivanje i provođenje makroekonomske politike zemlje, ali i stručne alate za konkretizaciju razvojne politike na nivou nižih političko-teritorijalnih jedinica i pojedinih preduzeća.

U svom obraćanju prof. dr. Husein Muratović istakao je pet odrednica svog djelovanja: “Ostvariti Snove”, “Izazov”, “Upotrebna vrijednost”, “Mladi ljudi” i “Život u zemlji”.

Svaku odrednicu je elaborirao i posebno istakao da su njegovi mladalački snovi bili osnivanje općine Bužim i MSŠ “Bužim”, jer je, kako kaže, znao šta to znači za 20.000 stanovnika i za sveobuhvatno srednjoškolsko obrazovanje. Ipak kako kaže za ovo je trebalo biti genetski zavičajno kodiran, uzimajući u obzir činjenicu da su čovjeku krajiška brda draža od gradskih bulevara.

Prema njegovim riječima recept za uspon privrednog ciklusa i zaposlenosti postoji i on je uspješno primjenjivan više puta, jer ekonomska nauka posjeduje znanja i oruđa da se kriza prevaziđe, ali je važno, kako kaže, da kombinacija ličnih interesa i iskrivljene ideologije ne bude primarna.

Na kraju je zaključio da nas iskustvo uči ključnoj političkoj lekciji – da je bolje stati ispred onoga u šta stvarno vjerujete i da se založite za ono što stvarno treba uraditi, nego pokušavati biti umjerenim i razumnim, jer se onda u suštini prihvataju “argumenti” onih koji su krivi za ovakvo stanje.

U drugom dijelu večeri mladi bužimski pjesnici Zemira Ćordić i Elvin Dervić pročitali su svoje radove a zatim je predstavljen književnik Enes Kišević, nagrađivani pjesnik i glumac koji se u više od 40 godina stvaranja i s 30-ak pjesničkih zbirki potvrdio kao jedan od najprepoznatljivijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije.

Uvodničar, istaknuti slikar Sead Emrić, kazao je kako je riječ o pjesniku kojeg njegova jednostavnost, skromnost i način na koji priča o stvarima koje izabire i o kojima želi pričati čini među onim posebnima još malo posebnijim.

“Kišević je pjesnik koji nam je uvjetno rečeno ‘vratio’ poeziju, koji nam pokazuje da je ona svuda oko nas i da nas nikada nije ni napustila”, kazao je on.

Od prve zbirke pjesama “Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled” (1974.) Enes Kišević (1947.) napisao je tridesetak knjiga koje su ga učinile jednim od najpoznatijih i najpopularnijih pjesnika na području bivše Jugoslavije. Pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika i uvrštene su u mnoge antologije. Dobitnik je mnogih književnih nagrada, a sarađivao je s nekim od najcjenjenijih slikara i kompozitora.

Prije pjesničke karijere kao glumac je ostvario zapažene uloge u pozorišnim predstavama, a glumio je i u filmovima, televizijskim serijama te radijskim i televizijskim emisijama.

Kišević je okupljenima recitirao Sonetni vijenac: dar Nikoli Tesli pod nazivom “Teslina golubica”, uz pratnju svog prijatelja prof. dr. Seada Alića, univerzitetskog profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Bužimska publika pratila je u veličanstvenoj tišini ovu promociju, ovaj divni poetski recital koji je tek narušavao zahvalni pljesak, i pjesniku i glumcu.

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”