U organizaciji Nogometnog saveza Unsko-sanskog kantona (USK), pod pokroviteljstvom Zikrije Durakovića, Općinskog načelnika Općine Bužim, održan izbor najboljeg nogometaša USK za 2016. godinu.

Nogometaši su oni koji su u protekloj godini bez obzira na uvjete u kojima treniraju i igraju ti koji su se najviše odricali i uporno trenirali te zahvaljujući tome i postigli zapažene rezultate za što su na manifestaciji i nagrađeni.Za najboljeg igrača u svim kategorijama za 2016.  godinu proglašen je Selvedin Nuhić, igrač Krajine iz Cazina. Za najbolju u 2016, godini proglašena je ekipa Bratstva iz Bosanske Krupe.

Priznanja su dodijeljena i za perspektivne predpionire. Od nominirana 24 mlada nogometaša za najuspješnijeg je proglašen Amar Smailović (NK Podgrmeč iz Sanskog Mosta). U konkurenciji perspektivnih pionira nominirana su također 24 igrača. Za najboljeg je izabran Nermin Alagić, također član Podgrmeča iz Sanskog Mosta.

Za najbolju nogometašicu pionirku proglašena je Migena Gverić, članica ŽNK Željezničar 2011 iz Bosanske Krupe.

U konkurenciji kadeta pehar i zlatnu medalju kao najuspješniji ponio je Orhan Vardić iz bihaćkog Jedinstva.  U ženskoj konkurenciji to je Samira Harbaš, članica ŽNK Željezničar 2011 Bosanske Krupe.

Diplome i medalje dodijeljene su i osmorici juniora. Za najuspješnijeg je proglašen Zinedin Šahinović (Jedinstvo Bihać).

Za najboljeg trenera u 2016.  godini izabran je Ferid Kuželj, trener u Podgrmeča iz Sanskog Mosta. Nagradu za najbolju navijačku grupu u 2016. godini dobila je Sila nebeska iz Bihaća

Prisutnima su se na početku manifestacije obratili Halim Stupac, predsjednik NS USK, Irfan Durić, predsjednik NS F BiH i Zikrija Duraković, načelnik Općine, koji su čestitali svim nominiranima, kao i nagrađenim nogometašima.

U konkurenciji seniora za najboljeg nogometaša u 2016. godini izabran je Emir Hasanović (Bratstvo iz Bosanske Krupe). Drugo mjesto pripalo je Sanelu Bešiću (Omladinac Sanica), a treće Seldinu Majetiću  (Gomila Stijena). Za najboljeg malonogometaša (futsal) izabran je Elmin Prošić, član MNK Bubamara Cazin.

U konkurenciji nogometašica za najuspješniju u seniorskoj kategoriji izabrana je Merjema Bajrić, članica NK Sloge iz Bosanske Otoke.

Najbolja ekipa u kategoriji seniorki je ŽNK Sloga Bos.Otoka, dok je u konkurenciji seniora najbolja ekipa Bratstvo iz Bosanske Krupe. Najbolja ekipa u kategoriji futsala je MNK Bubamara iz Cazina. U konkurenciji juniora nagradu je dobila ekipa Jedinstva iz Bihaća, koja je izabrana i za najbolju ekipu u kadetskoj konkurenciji.  Najbolja ekipa u pionirskoj konkurenciji je Podgrmeč, koja je nagrađena i u predpionirskoj kategoriji najboljih ekipa.  Za fer pley ekipu u 2016 godini izabrana je ekipa Viteza iz Bužima.

Dodijeljena i posebna priznanja NS USK

U kategoriji posebnih priznanja NS USK za najboljeg sportskog radnika izabran je Rasim Fajić (Sloga iz Bosanske Otoke), a priznanja su dodijeljena i Adnanu Kujundžiću (Bajer 99), Seadinu Badiću (Krajina Cazin), Mersadu Mujagiću (Omladinac 75 Pokoj), Rami Mujkiću (Brekovica 78), Dedi Bešiću (Sloga iz Bosanske Otoke), Irfanu Budimliću (Gomila Stijena) i Almiru Šertoviću (Bratstvo iz Bosanske Krupe).

U kategoriji javnih ličnosti priznanja su dodijeljena Huseinu Rošiću, premijeru USK, Zikriji Durakoviću, načelnik Općine Bužim, Muji Koričiću, komesaru MUP USK, Emiru Dautoviću, predsjedniku Sportskog saveza USK i Edinu Ibrahimpašiću, direktor Bihaćke pivovare.

Posebno priznanje za doprinos razvoju nogometa u BiH dodijeljeno je Mehmedu Baždareviću, selektoru nogometne reprezentacije BiH.

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”