U Konjicu je održan dvodnevni seminar pod nazivom “Rad jedinica lokalne samouprave” koji je okupio pobjednike ovogodišnjih Lokalnih izbora koji su nastupali kao nezavisni kandidati. Sastanak ili seminar imao je za cilj razmjenu iskustava, ali i prenošenje pozitivnih stvari.

Sastanku u Konjicu su prisustvovati gradonačelnici Zenice i Goražda Fuad Kasumović i Muhamed Ramović, načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, i načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Nastavak je ovo razgovara nakon održanog prošlomjesečnog sastanka u Sarajevu. Naime, ovaj sastanak je imao za cilj realizaciju konkretnih oblika međusobne saradje načelnika i gradonačelnika, te općina i gradova koje vode. Učesnici sastanka razgovarali su o dosadašnjim iskustvima svojih administrativnih jedinica, a najavljeni su i posebni sastanci. Na sastaku su prisustvovali i eksperti iz raznih oblasti koji su zajedno sa načelnicima osmislili jasne modele međusobne saradnje ali i poduzimanje konkretnih mjera i poteza na poboljšanju standarda građana.

Kako je sa prošlog sastanka u Sarajevu upućena jasna poruka, ona je danas ponovo potvrđena, da kao nezavisni žele da se udruže kako bi bili efikasniji i bolji i kako bi se izgradio sistem gdje će svi imati pravo da dobiju ono što im pripada te da nema govora o osnivanju nove stranke niti o pridruživanju nekom novom bloku.

Načelnici i gradonačelnici smatraju da svi oni koji su na pozicijama moraju raditi u interesu građana, bez obzira na to da li pripadaju ili ne pripadaju nekoj političkoj opciji.