Večerašnjim obilježavanjem Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine završava manifestacija “Dani općine Bužim 2016.” Program koji je bio raznolik i bogat raznim sadržajima kao što su sportski, kulturni, edukativni večeras će završiti Svečanom akademijom i promocijom monografije “Tomašica-masovna grobnica” autora Senaida Ramića, Zlatana Ališića i Muje Begića, a večerašnji gosti promotori su: prof.dr. Rifet ef. Šahinović i prof. Suad ef. Mahmutović.

DO PLAKAT 2016

Monografija predstavlja hronološki prikaz ubijanja nesrpskog stanovništva na području općine Prijedor i proces ekshumacije žrtava. Ona je trajni podsjetnik na zločin nad Bošnjacima i Hrvatima u prijedorskoj općini

Na referendumu održanom 29. februara  i 1. marta 1992. godine većina građana Bosne i Hercegovine  izjasnila se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive, čime je otvoren put proglašenju nezavisnosti i međunarodnom priznanju suvereniteta naše domovine, na tom putu, nažalost morali su platiti visoku cijenu.

Ovaj izuzetno važan dan u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine, obavezuje nas da se sjetimo svih onih koji su odbranili i sačuvali njenu opstojnost, a večerašnji program je svakako prilika za to.