U Maloj sali  Centra za kulturu, sport i informisanje” danas je održana završna javna rasprava o budžetu općine Bužim za 2016. godinu. Uprkos hladnom vremenu na ovu javnu raspravu odazvao se velik broj predstavnika korisnika budžeta, predsjednici mjesnih zajednica, nevladinih udruženja, direktori javnih ustanova i ostalih korisnika.

Na samom početku šef Službe za budžet i finansije općine Bužim Jasmin Salkić dao je uvodno obrazloženje budžeta za ovu godinu. Poslije njega prisutnim se obratio Općinski načelnik Agan Bunić koji je kao predlagač bužeta upoznao prisutne s nacrtom budžeta za 2016. godinu.

“Budžet za 2016. godinu iznosit će 5.714.581.00 KM, od čega je 2.614.931.00 KM poreznih prihoda i 1.188.738.00KM neporeznih prihoda. Iako imamo povećanje tekućih grantova jer smo u ovoj godini realizirali projekte koji do sada nisu bili praksa, kao npr: jednokratne pomoći porodiljama, stipendije za sve studente, sufinansiranje projekata u poljoprivredi, sportu, kulturi, itd. Svakako mi ne bismo mogli realizirati ove projekte da nismo uporedo imali i povećanje prihodovne strane na kojoj svakako svi trebamo više raditi, tako smo naplatu komunalne naknade povećali sa 100 %, po prvi put smo naplatili od elektrodistribucije odredjene komunalne takse, uglavnom u zadnje tri godine imamo povećanje i poreznih i neopreznih prihoda.

Jedan dio obaveza smo prenijeli iz predhodne godine, jer smo radili prvu fazu dvorane, puno smo uradilo na putnoj mreži, i svakako da ćemo trend investicija nastaviti i u ovoj godini. Ovo je budžet koji znači bolji život građana cijele općine, trudićemo se da konačan prijedlog bude još bolji od nacrta” kazao je načelnik Bunić.

U raspravi su učestvovali i sami korisnici koji su dali svoje prijedloge, sugestije i kritike na ponuđeni budžet, te će se po sumiranju rezultata javne rasprave konačan prijedlog dostaviti Općinskom vijeća na raspravu i usvajanje.

Više slika pogledajte na fb stranici JU”Centar za kulturu, sport i informisanje”