Centar za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske organizovao je odlazak 10 načelnika i predstavnika 16 bh. općina i gradova u Tursku. Jedan od predstavnika je i Općinski načelnik Agan Bunić. Posjeta je organizovana u cilju razvijanja ekonomskih, trgovačkih i naučnih odnosa dvije zemlje, ali i uspostavljanja boljih odnosa između općina BiH i Turske, a koje od ranije imaju status tzv. bratimljenih općina.

Iz Turske dolaze izuzetno dobre vijesti. Konkretni projekti bh. lokalnih zajednica prezentirani su predstavnicima turskih pobratim općina i gradova, a već je dogovorena realizacija nekih od njih, nakon što su obavljeni biletaralni zagovori sa kolegama iz pobratim općina.

Predstavnicima bh. općina BIGMEV je omogućila sastanke sa predstavnicima općina iz Turske koje su članice “Udruženja općina Marmara”, jedne od najrazvijenijih regija u ovoj zemlji, koja ima 25 miliona stanovnika, i čija privreda čini 60 % cjelokupne turske ekonomije.

Bh. delegaciju su činili predstavnici općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Gračanica, Grad Mostar, Travnik, Konjic, Grad Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Vitez, Hadžići, Ilidža, Jablanica, Srebrenica, Jajce, Doboj, Banovići, i Bužim.


Osim bilateralnih razgovora između predstavnika općina koji će se odvijati u Bursi, u okviru četverodnevnog programa, predviđeno je učešće bh. delegacija na “Samitu pametnih općina”, kao i posjete “Balkanskom ekonomskom sajamu” i Konzulatu Bosne i Hercegovine u ovome gradu.

nac-bunic-turska“Naš cilj je uspostavljanje boljih veza između naših općina, od kulture i sporta, do zajedničkih projekata. Od naše dvije bratske općine Bagcilar i Altinova imamo puno toga za naučiti. Razgovarali smo i o konkretnim projektima, dobili smo obećanje da će se uključiti u finansiranje nekog od trenutnih projekata općine Bužim.  Dogovorena je uzvratna posjeta delegacija navedenih općina do kraja godine, te bi se tom prilikom i konkretizirali određeni dogovori” kazao je načelnik Bunić.

picture