U Velikoj sali JU “Centar za kulturu, sport i inofrmisanje“ u subotu je, 25. aprila, održano međunarodno predavanje za pčelare u organizaciji udruženja pčelara “Propolis“ Bužim. Teme ovog predavanja su bile: priprema pčelinjih zajednica, zimovanje-izimljavanje, priprema pčelinjih zajednica za bagrem, suzbijanje rojevog nagona, održavanje pčela tokom bespašnog perioda kako ne bi izgubile potencijal, nozemoza, ATL, varoza. Gosti predavači koji su govorili o ovim temama su eminentni stručnjaci regiona dr. veterinarske medicine Snežana Milosavljević i Slobodan Jevtić, pčelar praktičar.

Općinski načelnik Agan Bunić je prije predavanja upriličio prijem za pčelare sa područja naše općine i Andreja Severa, član nadzornog odbora Pčelarskog saveza Slovenije. Na prijemu je bilo govora o stanju pčelarstva na području naše općine te kako poboljšati uvjete rada ovog udruženja.

Andrej Sever, dokazani prijatelj pčelara Bužima, ovom prilikom je donio dvije sadnice lipe koje je kao znak prijateljstva posadio zajedno sa načelnikom Aganom Bunićem i Ministarom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladu USK-a, Draganom Polimanacem. Ovo je ujedno bila i prva službena posjeta minstra Polimanca općini Bužim.

Pored velikog broja pčelara ovom značajnom predavanju prisustvovali su i predsjednik Saveza pčelara USK Sulejman Alijagić i predsjednik Skupštine udruženja pčelara USK, Remzija Bratić.

IMG_5714 IMG_5723 IMG_5622

Više slika pogledajte na JU”Centar za kulturu, sport i inforisanje”