Povodom javnog objavljivanja krivične prijave od Nijaza Nanića na svom Facebook profilu, a koju su prenijeli i određeni mediji, želim razjasniti nekoliko stvari ali isto tako odgovoriti svima onima koji na društvenim mrežama osuđuju i presuđuju, vrijeđaju, te iznose paušalne i neutemeljene zaključke.
Poštovane Bužimljanke i Bužimljani, građani BiH želim Vas prije svega zamoliti da se suzdržite od neprimjerenih istupa na društvenim mrežama jer to ne dolikuje nama i ne služi nikome izuzev otvorenim neprijateljima ove zemlje.
Javnom objavom ove prijave šteta je već nanesena, ne samo meni lično, nego svakom građaninu viteškog grada Bužima, općini Bužim u cjelini, projektu Muzeja 505-e viteške brigade i svakom drugom projektu koji se gradi na prostoru naše općine.
Istina je samo jedna i ja želim da se koliko je sutra pokrenu stvari i ispitaju svi navodi iz krivične prijave koju je podnio Nijaz Nanić. Pozivam Tužilaštvo USK-a da ispita i javno objavi sve što se tiče navedene prijave jer ja nemam razloga bilo šta kriti jer nije bilo nikakvih duplih niti „napuhanih“ faktura kako to dotični želi predstaviti. Postoje institucije koje su zadužene da provode zakone ove države i ja ih pozivam da to urade bez odlaganja.
O projektu Muzeja brigade pričalo se dvadeset godina ali samo pričalo i ništa se konkretno nije uradilo. Srčano sam, odgovorno i ustrajno krenuo u ovaj projekat sa željom da budućim generacijama ostavimo trajno sjećanje na naše najbolje sinove, na naše Bužimske vitezove i našeg komandanta Izeta Nanića.
Isto tako sam dotičnom na njegovo traženje dostavio ovu dokumentaciju koju je on javno objavio uz tvrdnju da je nešto zloupotrebljeno i duplo plaćeno. Istine radi ja sam od prvog dana svakodnevno na gradilištu muzeja, pratim radove i kao rezultat svakodnevnih posjeta je i preprojektovanje potpornih zidova i ušteda od nekoliko stotina hiljada maraka.
Ne želim objašnjavati nikome predmjere radova, privremene i konačne situacije, te izdane fakture, jer za sve postoji pisani trag od nadzornog organa, izvođača radova do komisije u kojima sve precizno stoji. Najbolje je da se oko svega izjasne ovlašteni vještaci i struka koja može utvrditi sve činjenice i na osnovu toga donijeti zaključke.
O namjerama onih koji su navedeno plasirali pred sami Ramazan misleći da ću na njihove objave promptno i svakodnevno reagirati i time sebi ali i svojim sugrađanima kvariti ovaj sveti mjesec, obaviještavam ih da će ovo saopćenje, po ovom pitanju, biti jedino što će pročitati u narednih mjesec dana.
Cijenim da je prioritetnije da se okoristimo blagodatima ovog mjeseca a da nadležna tijela utvrde da li je bilo propusta u izgradnji.
Također, neminovno je da dotični svojim djelovanjem, započinje predizbornu kampanju – svoju ili tuđu, vrijeme će pokazati vrlo brzo.
Ne želim sporiti nikome da propituje bilo šta vezano za bilo koje ugovore i poslove ali isto tako ne želim da me se stavlja na stup srama bez činjenica i dokaza. Isto tako želim poručiti svima da se na ovome neće stati sve dok istina ne ugleda svjetlo dana i dok svi oni koji su učestvovali u lažnom prijavljivanju ne odgovaraju za svoje postupke. Ja sam spreman da za svaki svoj postupak i radnju odgovaram nadležnim institucijama koje su jedine ovlaštene da provode zakone ove države, a ne pojedinci ili grupe koji i koje iz svojih ličnih motiva nanose štetu meni lično ali i našoj lokalnoj zajednici u cjelini.