Ovogodišnja manifestacija obilježavanja   najveće pobjede pripadnika 505.Viteške brigade, 5.Korpusa Armije R BiH u četničkoj ofanzivi pod nazivom “Breza 94” počelo je promocijom knjige autora dr. Franje Jurića “U trostrukom obruču”, šahovskim turirom, te centralnim gogađajem koji se tradicionalno održava na Križu-Radoč.  Bužim i Bužimljani se sa ponosom sjećaju svojih najboljih sinova koji su tih septembarskih dana ratne 1994.godine zaustavili jednu od najvećih neprijateljskih ofanziva i do nogu potukli jedinice kojima je komandovao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Centralno obilježavanje ove bitke upriličeno je danas na spomen obilježju na lokaciji Sip-Križ, mjestu gdje se vodila bitka “Breza `94”. Prije odlaska na poprište ove bitke položeno je cvijeće i proučena fatiha na Turbetu Generala Izeta Nanića i svih šehida 505.Viteške brigade.

Na Križu je proćitan kratki referat koji  opisuje sve ono što se dešavalo septembra 1994,godine sa posebnim akcentom na broj agresorskih vojnika i ratne tehnike koju su koristili tokom ove ofanzivne operacije usmjerene na slamanje “kičme” 5.Korpusa, te sa podacima u broju naših boraca koji su porazili višestruko brojnijeg neprijatelja.

I na današnjem obilježavanju “Breze” okupio se značajan broj  Bužimljanki i Bužimljana sa gostima i tako na najbolji mogući način obilježili pobjedu koju su izvojevali naši vitezovi prije dvadeset i devet godina. Na samom početku prisutnima se obratio ministar za pitanja boraca u Vladi USK-a Esad Bašagić koji se posebno zahvalio svim pripadnicima 505-e viteške brigade na svemu onome što su učinili u odbrani domovine, te posebno naglasio:”Naši borci ulaze u godine kada im je potrebna bolja i sigurnija zdravstvena zaštita i ministarstvo na čijem sam čelu će raditi na tome da svaki naš borac bude zbrinut. Radićemo da poboljšanju statusa demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i to je naša trajna obaveza”.


U ime domaćina prisutne je pozdravio i Općinski načelnik Mersudin Nanić koji se zahvalio svim sugrađanima koji dolaze na ovakva obilježavanja i svojim prisustvom daju svoj doprinos obilježavanju značajnih datuma i događaja iz proteklog rata. Općinski načelnik je posebno naglasio kako je došlo vrijeme da i u miru moramo braniti našu domovinu, te posebno naglasio:-“Sjedoci smo da se protiv naših boraca vode različiti sudski procesi koji za cilj imaju izjednačavanje naše herojske borbe za odbranu domovine sa agresorima. Ono što smo u ratu branili, odbranili i oslobodili  mogli bi u miru izgubiti na papiru. Iz tog razloga moramo biti aktivniji, složniji i ustrajni da odbranimo našu čast, istinu i našu DOMOVINU”.

Obilježavanje bitke “Breza 94” nastavljeno je druženjem uz ručak, a završetak ovogodišnje manifestacije održaće se idućeg vikenda kada se u Sportskoj dvorani održava Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci u organizaciji KSO Bužim.