Radovi na trajnom rješenju vodosnadbijevanja Bužima U vijećnici JU „Centra za kulturu, sport i informisanje“ Bužim načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK-a Adis Džanić, danas su potpisali dva ugovora o podršci realizacije projekta „Pivnice“ u vrijednosti 1.000,000.00 KM kojim će se vjerovatno riješiti problem vodosnadbijevanja općine Bužim. Prvi potpisani ugovor odnosi se na izgradnju objekta rezervoara „Čardačište“ u okviru vodosnabdjevanja općine Bužim u iznosu od 200.000,00 KM, dok se drugi ugovor odnosi na izgradnju razvodne gravitacione mreže na vodovodu „Pivnice“ u iznosu od 800.000,00 KM.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i premijer USK-a Mustafa Ružnić sa savjetnicima, ministrica privrede Samra Mehić, zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona Abid Mulalić, Agan Bunić i Nisvet Jusić, zatim predsjedavajući Općinskog vijeća Hasan Hilić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Agan Elkasović, vijećnici u Općinskom vijeću Indira Bosnić, Lejla Šahinović-Kedić, Suvad Veladžić, Vahid Mulalić i Ramiz Kišmetović, te brojni građani.

Riječ je o sredstvima koja je Vlade Federacije BiH u skladu sa odlukom o raspodjeli sredstava uplatila svim kantonima u Federaciji kao finansijsku pomoć budžetima kantona za provođenje strukturalnih reformi i finansiranje/sufinansiranje infrastrukturnih projekata od značaja za Federaciju BiH. Nakon potpisivanja ugovora općinski načelnik Mersudin Nanić u izjavi za medije je rekao kako vjeruje da će problem vodosnabdijevanja stanovnika općine Bužim biti trajno riješen izgradnjom rezervoara i gravitacione mreže, te istakao:

-” Svi mi znamo koliko je ovaj projekt važan i koliko dugo se radilo da se dođe do obezbijeđivanja sredstava. Možemo slobodno kazati da današnjim potpisanim ugovorima dolazi do realizacije najznažajnijeg projekta za općinu Bužim u posljednjih nekoliko decenija. Ljudsku i moralnu obavezu imam da se prije svega zahvalim u prethodnom mandatu Vladi Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem što su obezbijedili sredstva svim kantonima kao finansijsku pomoć infrastrukturnim projektima od značaja za Federaciju BiH. Također, zahvaljujem se i Vladi USK-a što su na osnovu našeg zahtjeva odobrili tražena sredstva za projekat „Pivnice“ koji od velikog značaja za Federaciju, kanton i svakako najznačajniji za građane općine Bužim, a koji je i od prioriteta naše lokalne zajednice. Već smo proveli i raspisali tender za izgradnju rezervoara Čardačište, izabrali izvođača radova, te očekujemo ovih dana potpisivanje ugovora vrijednog više od 750.000,00 KM kako bi radovi mogli početi. Ovim sredstvima možemo raspisati tender za izgradnju gravitacione mreže i stvaranja prstena koji će omogućiti snabdijevanje vodom stanovnika općine Bužim sa izvorišta Pivnice. Završetkom ovog projekta stvorit će se uslovi da se na cjelokupnom području općine Bužim riješi kvalitetno vodosnabdijevanje za buduće generacije i razvoj našeg viteškog i ponosnog grada Bužima“.