Članovima 15., 16., 17., i 18. Zakona o budžetima  u Federaciji Bosne i Hercegovine (« Službene novine Federacije BiH», broj:102/13) je propisana izrada Dokumenta okvirnog budžeta ( DOB-a ).

Upravljanje budžetom i izrada budžeta zasniva se na Dokumentu okvirnog budžeta koji sadrži makroekonomske projekcije i prognoze budžetskih sredstava i izdataka za naredne tri godine.

Dokument okvirnog budžeta je dio pristupa  Srednjoročnog okvira rashoda za 2024. – 2026. godinu.

Priprema Dokumenta okvirnog budžeta će pomoći Općinskim vlastima da razviju bolju stratešku osnovu za raspodjelu budžeta koji se zasniva na određenim politikama i ciljevima.

 

Moderni proces srednjoročnog planiranja budžeta je proces koji:

  1. ima jasno definisan budžetski kalendar i raspodjelu odgovornosti,
  2. ima jasnu fiskalnu strategiju zasnovanu na nivou raspoloživih resursa
  3. utvrđivanje prioritetne raspodjele ograničenih resursa,
  4. unapređuje predvidivost budžetskih politika i finansiranje,
  5. osigurava efikasnije i djelotvornije korištenje resursa,
  6. unapređuje transparentnost i odgovornost vladinih politika, programa i procesa donošenja odluka,
  7. osigurava razmatranje finansijskih učinaka u narednim godinama.

 

Osnovni ciljevi sistema upravljanja javnim izdacima su: fiskalna disciplina, alokacijska efikasnost sredstava, operativna efikasnost i transparentnost.

Uspješna reforma sistema upravljanja javnim izdacima, kao i reforma u drugim oblastima državne administracije, zahtjeva djelotvornu komunikaciju, kooperaciju i koordinaciju aktivnosti. Posvećenosti reformi i kapaciteti za sprovođenje potrebnih promjena unutar finansija, na koje proces reforme direktno utiče, od ključne su važnosti.

Ovaj dokument u okvirnom proračunu za period 2024-2026. godina izlaže fiskalnu strategiju i budžetske planove za slijedeće tri godine i ima za cilj da razvije bolju stratešku osnovu  za pripremu budžeta, uz pristup boljih veza  između raspodjele sredstava i prioriteta politika koje su određene srednjoročnim okvirom rashoda.

Dokument okvirnog budžeta  predstavlja preliminarni nacrt budžeta za 2024.godinu , te daje predviđanja za 2025-2026.godinu.

Osnov za izradu DOB-a za 2024-2026 godinu je izvršenje budžeta općine Bužim za 2022.godinu, plan budžeta općine Bužim za 2023.godinu, revidirane projekcije prihoda po osnovu indirektnih poreza i poreza na dohodak o Kantonalnog ministarstva financija za 2023.godinu i srednjoročne projekcije za period 2024-2026. godina, broj: 02/2-11-1869/23, informacija i podataka od strane budžetskih korisnika i ostalih raspoloživih  informacija bitnih za trogodišnje planiranje.

 

 

DOKUMENT OKVIRNOG BUDŽETA- općina BUŽIM 2024-2026

 

Poprati akt OV za DOB 2024-2026