Proteklih desetak godina, a zbog sve većih temperatura, manjka padavina tokom zimskog i proljetnog perioda i sve većeg broja potrošača dolazi do nedostatke pitke vode u gradskom vodovodnom sistemu koje su dovele JKP “KOMB″ Bužim u situaciju da moraju uvoditi redovne redukcije u isporuci vode stanovništvu.

U cilju rješavanja ovog gorućeg problema, a nakon provedenih svih aktivnosti danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji eksploatacionog bunara-bušotine koji će zadovoljiti potrebe svih korisnika gradskog vodovodnog sistema „Musići“.

Ugovor su potpisali načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i tehnički direktor preduzeća „Winer projekta“ iz Sarajeva Omer Bedak koje će izvoditi radove, u prisustvu predstavnika firme JKP „KOMB“ d.o.o Bužim. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora iznosi 309.881,52 KM. Iznos od 47.000,00 KM obezbijeđen je u ranijem periodu sa nivoa kantona, dok je iznos od 262.881,52 KM obezbijeđen u budžetu općine Bužim, a koja je obezbijedio općinski načelnik zajedno sa trenutnom većinom u Općinskom vijeću koju čine SDA, SDP i SPU.

„Današnjim danom počinje realizacija najvažnijeg projekta za općinu Bužim u posljednjih desetak godina. Vodosnabdijevanje pitkom vodom je dugogodišnji problem na području naše općine i ja sam ovaj projekat stavio na listu prioritetnih, što današnje potpisivanje ovog ugovora navedeno i potvrđuje. Obećao sam javno građanima općine Bužim da ćemo raditi na rješavanju vodosnabdijevanje na najbolji mogući način i na putu smo da konačno stavimo tačku na ovaj dugogodišnji problem. Danas smo potpisali ugovor za izradu bunara-bušotine na izvorištu “Musići” i njegov kapacitet nam garantuje dovoljne količine vode sa izvorišta sa kojeg se snabdijeva većina naših stanovnika. Pored ovog projekta želim kazati da mi ne odustajemo od započetog projekta „Pivnice“ čijom potpunom izgradnjom rješavamo vodosnadbijevanje građana općine Bužim pitkom vodom za narednih dvije stotine godina. U budžetu za narednu godinu bit će planirana sredstva i za projekat „Pivnice“, te ćemo svakako sredstva tražiti i sa viših nivoa vlasti. U narednih nekoliko dana uvodimo izvođača radova u posao i uvjeren sam da će firma iz Sarajeva brzo i kvalitetno izvršiti sve ugovorene radove. Za naše građane će to značiti prestanak redukcija u isporuci vode koje su imali u proteklih desetak godina“, kazao je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić. Izrada eksploatacionog bunara-bušotine je u potpunosti pripremljena sa glavnim projektom, stručnim nadzorom za izvođenje radova i timom za praćenje projekta što garantuje kvalitetan završetak projekta.

U prilogu pogledajte izjave: