Projekat izgradnje Muzeja 505.Viteške brigade danas je preuzet u projektantskoj kući  „Saraj-inženjering“ u Sarajevu, a nakon što je  od strane poduzeća „ Smajić-inženjering“ izvršena i potvrđena revizija projekta. Projekat su preuzeli ispred općine Bužim šef službe za urbanizam i građenje Husein Duranović i predsdjenik Koordinacije boračkih udruženja Edham Eminić.

Inače, projekat izgradnje muzeja je znatno ranije završen od strene projektantske kuće „Saraj inženjering“ našeg počasnog građanina Nedžada Brankovića ali su utvrđeni određeni nedostatci od strane revizije koji su sa današnjim danom otklonjeni.

Općinski načelnik Merusudin Nanić najavio je realizaciju ovog  značajnog projekta na završnici ovogodišnje manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, a danas nakon preuzimanja projekta je posebno naglasio: -„Obećali smo izgraditi moderan muzej najboljoj brigadi Armije R BiH i njenom komandantu Izetu Naniću kao trajno sjećanje na sve ono što su naši vitezovi uradili u odbrani države Bosne i Hercegovine. Uz pomoć brojnih državnih, kantonalnih i općinskih institucija, gradova i Javnih poduzeća, Muzej 505.Viteške brigade će biti izgrađen na utvrđenoj lokaciji iznad Turbeta geneala Izeta Nanića, a već sada možemo krenuti u raspisivanje tendera za prvu fazu jer imamo završen projekat, urađenu reviziju i obezbjeđena značajna sredstva koja su na računu općine. Trud koji smo uložili u zadnje dvije godine od pronalaženja adekvatne lokacije, prenosa zemljišta, lobiranja za sredstva na svim nivoima do izrade projekta se isplatio i danas slobodno mogu reći svim Bužimskim vitezovima, Bužimljankama i Bužimljanima i svim građanima BiH da će dobiti najmoderniji objekat Muzeja od svih brigada Armije R BiH“.