Prije zvaničnog početka ovogodišnje manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” načelnik općine Bužim Mersudin Nanić primio je muftiju Bihaćkog Mehmeda ef. Kudića sa saradnicima, glavnog imama MIZ Bužim ef.Mehmeda Harčevića, te izaslanika reisa Kavazaovića ef. Nevzeta Porića.

Muftija Kudić se prije svega zahvalio Općinskom načelniku Mersudinu Naniću na organizaciji Slobodarskih dana, a posebno na saradnji sa islamskom zajednicom., te je posebno naglasio: “Danas smo ovdje da skromno i u granicama naših mogućnosti damo podršku izgradnji Muzeja 505-te Viteške brigade ispred Muftijstva Bihaćkog i svih njenih organizacionih jedinica. Želimo biti dio ovako značajnoh projekta koji će buduće generacije podjećati na herojsku borbu i sve ono što su Bužimski vitezovi uradila za odbranu jedine nam domovine.”

Ljubljanski muftija i izaslanik reisa Kavazovića,  Porić ef. Nevzet zahvalio se načelniku općine na dobrodošlici, te najavio podršku izgradnje Muzeja 505-te Viteške brigade ispred Muftijstva Ljubljanskog.

Načelni općine Bužim Mersudin Nanić je u svom obraćanju posebno naglasio značaj održavanja Večeri Kurana sa kojom se otvara manifestacija Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022. te posebno istakao:-” Svaka pomoć oko izgradnje Muzeja je dobro došlo i ja Vam se na tome iskreno zahvaljujem. Mi u Bužimu smo htjeli da Muzej grade institucije ove države, Javna poduzeća i ustanove jer je to njihova dužnost i obaveza. Naravno, dobili smo tu podršku koja je svakim danom sve veća i ja sam siguran da će muzej biti izgrađen i da će ostati  budućim generacijama u amanet”.