Peti august se u Bužimu obilježava sa pomiješanim osjećanjima. Sreća i sloboda je pokucala na vrata stanovnika ovog kraja jer je tog dana došlo do deblokade tadašnjeg Bihaćkog okruga ali i neizmjerne tuge jer je prije dvadeset i sedam godina prestalo da kuca srce našag heroja, komandanta 505.Viteške brigade Izeta Nanića.

Danas, dvadeset i sedam godina od pogibije komandanta Nanića, Bužimljanke i Bužimljani, te brojni gosti i zvanice iz drugih gradova Unsko sanskog kantona i Bosne i Hercegovine okupili su se u Bužimu i na najbolji način pokazali da herojska borba bužimskih vitezova i njihovog komandanta nikada neće biti zaboravljena.

Obilježavanje godišnjice počelo je tradicionalnim maršom koji se od 2008.godine održava pod nazivom “Putem bužimskih vitezova” u organizaciji Udruženja mladih Bužim. Ove godine na maršu od Bužima do Ćorkovače  učestvovalo oko 800 pješaka koji su na veoma visokkim temperaturama prepješačili put dug 18 kilometara i tako na najbolji mogući način odali počast svim braniocima Bosne i Hercegovine koji su upravo ovim putem tokom ratnih godina odlazili na branik države Bosne i Hercegovine.

Učesnike marša “Putem bužimskih vitezova” i biciklističkog maratona ispratio je općinski načelnik Mersudin Nanić sa Trga Alije Izetbegovića. Zahvalio se Udruženju mladih Bužim ali i svim učesnicima ovog marša koji su stigli iz Doboj Juga, Zenice, Sarajeva, Bihaća, Gate, Velike Kladuše, Ključa, Bosanske Krupe, Cazina i Srebrenice.

Iza pješaka krenuli su i biciklisti putem Ćorkovače, a prije polaska posjetili su Turbe generala Izeta Nanića i svih šehida 505-te Viteške brigade gdje su proučili fatihu i položili cvijeće. Biciklislisti već nekoliko godina zaredom, a u okviru ove manifestacije, organiziraju vožnju pod nazivom “Uspon na Ćorkovaču”.

Centralna manifestacija održana je na Ćorkovači gdje su članovi porodice komandanta Nanića uz delegacije državnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija i Islamske zajednice u BiH, posjetili mjesto pogibije generala  Izeta Nanića i pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Mehe Bašića  na Vijencu u R Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Nakon što su učesnici pješačkog marša “Putem bužimskih vitezova” stigli su na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat i Tevhid, a na kraju  su se prisutnima obratili  načelnik općine Bužim Mersudin Nanić,  ministar za pitanja boraca i RVI USK-a Samir Jašaragić, ratni komandant  Sead Jusić, general Nedžad Ajnadžić i izaslanik reisa Kavazovića,muftija Ljubljanski mr. Nevzet Porić dok je dovu proučio bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić.