Dvadeset i osam godina je prošlo od  najveće pobjede pripadnika 505.Viteške brigade, 5.Korpusa Armije R BiH u četničkoj ofanzivi pod nazivom “Breza 94”, a Bužim i Bužimljani se sa ponosom sjećaju svojih najboljih sinova koji su tih septembarskih dana ratne 1994.godine zaustavili jednu od najvećih neprijateljskih ofanzivaa i do nogu potukli jedinice kojima je komandovao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Naši vitezovi nisu dozvolili neprijateljskim vojnicima da ispune želju svog komandanta koji je u pripremi ove operacije najvišem vojnom vrhu i svojim komandantima rekao “kako u Bužimu ne smije ostati ni pile živo”.

Osuđeni ratni zločinac Mladić ne samo da nije ušao u Bužim sa svojiom kamarilom, već je spašavao živu glavu bježeći sa ratišta gdje je i ranjen. Ostavio je svoje vozilo i svoj dnevnik iz kojeg su se mogli iščitati planovi ove operacije.

Obilježavanje dvadeset i osme godišnjice pobjede Bužimskih vitezova počelo je u subotu odigravanjem Međunarodnog odbojkaškog turnira u sjedećoj odbojci uz učešće  ekipa iz Hrvatske i BiH.

Centralno obilježavanje ove bitke upriličeno je danas na spomen obilježju na lokaciji Sip-Križ, mjestu gdje se vodila bitka “Breza `94”. Prije odlaska na poprište ove bitke položeno je cvijeće i proučena fatiha na Turbetu Generala Izeta Nanića i svih šehida 505.Viteške brigade.

Na kržu je proćitan referat koji u najkraćem opisuje sve ono što se dešavalo septembra 1994,godine sa posebnim akcentom na broj agresorskih vojnika i ratne tehnike koju su koristili tokom ove ofanzivne operacije usmjerene na slamanje “kičme” 5.Korpusa, te sa podacima u broju naših boraca koji su porazili višestruko brojnijeg neprijatelja.

I na današnjem obilježavanju “Breze” okupio se značajan broj  Bužimljanki i Bužimljana sa gostima i tako na najbolji mogući način obilježili pobjedu koju su izvojevali naši vitezovi prije dvadeset i osam godina. N a samom početku prisutnima se obratio predsjednik OO Edham Eminić koji je istakao kako se veseli što svake godine na ovakva obilježavanja dođu mladi ljudi koji će istinu  i sjećanja prenositi budućim generacijama.

Ministar za pitanja boraca u Vladi USK Samir Jašaragić čestitao je pripadnicima 505.Viteške brigade godišnjicu “Breze”, te posebno naglasio kako je i u toku rata slušao o brojnim pobjedama vitezova na svim ratištima širom Okruga Bihać.

Na kraju  obilježavanja  dvadeset i osme godišnjice  jedne od najvećih pobjeda Bužimskih vitezova  prisutnima se obratio načelnik općine Bužim Mersudin Nanić koji je posebno naglasio: -” Obaveza lokalne zajednice je daje podršku Organizacionom odboru i boračkim organizacijama koja neumorno rade na obilježavanju svih  značajnih datuma iz proteklog rata. Zbog toga čestitam gospodinu Eminiću kao predsjedniku Organizacionog odbora što svake godine ove značajne godišnjice i obilježavanja  značajnih datuma diže na jedan viši nivo, a posebno se zahvaljujem građanima naše općine koji prepoznaju važnost ovih datuma i svojim prisustvom uveličavaju svaki bitan dan i svaki bitan događaj”-