Unsko-sanki kanton i grad Sanski Most bio je domaćin  ovogodišnje centralne manifestacije obilježavanja 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana, u organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Federacije BiH. U grad je stigao veliki broj delegacija i gostiju iz svih krajeva naše države, a u zgradi općine Sanski Most organiziran je prijem.

Upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na turbetu generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, svečana akademija u Gradskoj dvorani,  nakon čega je upriličeno polaganje cvijeća na Spomen obilježju oslobodiocima na Trgu ljiljana.

Obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana u Sanskom Mostu pristustvovala je savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbranbeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, premijer Unsko sanskog kantona sa ministrima, predsjedavajući Skupštine USK sa zastupnicima,  te gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Federacije BiH.

I načelnik općine Bužim Mersudin Nanić sa saradnicima i Zlatnim ljiljanima iz Bužima uveličao je ovoj impozantan skup sa kojeg su poslane poruke zajedništva i mira.

Krajina je još jednom pokazala da se nigdje bolje ne obilježavaju značajni datumi i događaji iz proteklog rata.