Na osnovu odredbe člana 38. stav 1. tačka 6. i odredbe člana 114. Statuta općine Bužim ( “Službeni glasnik općine Bužim”, broj: 12/15 ), člana 19. Odluke o izvršavanju budžeta za 2022. godine ( Sl. glasnik Općine Bužim 1/22) i planiranih sredstva  za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji (ekonomski kod 614414),Pravilnika za finansiranje/ sufinansiranje  biljne proizvodnje na području Općine Bužim  za 2022. godinu, broj: _______________ od 24.03.2022.godine, , Općinski načelnik općine Bužim, objavljuje

 

 

JAVNI POZIV

za predaju zahtjeva za ostvarivanje prava financiranja/ sufinanciranja biljne proizvodnje na području Općine Bužim za 2022. Godinu

 

1.PREDMET JAVNOG POZIVA

 

Predmet Javnog poziva je ostvarivanje prava financiranja/ sufinanciranja repromaterijala za biljnu proizvodnju (sjemenskog materijala, presadnica za proljetnu sjetvu) u sklopu projekta „Podrška poljoprivrednim proizvođačima za biljnu proizvodnju u Općini Bužim za 2022.godinu“.

 

  1. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA UČEŠĆA KANDIDATA U PROJEKTU

 

Pravo na financiranje/sufinanciranje biljne proizvodnje mogu ostvariti kandidati pod sljedećim uslovima:

  1. a) da podnosilac zahtjeva ima prebivalište na području Općine Bužim
  2. b) da je podnosilac zahtjeva zakonski korisnik zemljišta pogodnog za biljnu proizvodnju na području OpćineBužim,
  3. c) da je na određenoj površini već izvršio sjetvu/sadnju i druge pripremne radnje

 

  1. POTREBNA DOKUMENTACIJA

 

Kandidat koji želi ostvariti pravo na financiranje/sufinanciranje biljne proizvodnje dužan je dostaviti dokumentaciju kojom dokazuje  ispunjavanje uslova, u originalu ili ovjerenim kopijama ne stariju od 12 mjeseci:

 

  1. a) zahtjev za dodjelu sredstava (u sklopu kojeg će biti integrirana Izjava da je podnosilac zahtjeva suglasan da se njegovi lični podaci koriste za obradu i objavljivanje na web stranici)
  2. b) Kopija lične karte ,
  3. c) dokaz o korištenju zemljišta( poljoprivrednike koji nisu u Registru poljoprivrednih

proizvođača )

– za repromaterijal proljetne sjetve (katastarsko knjižni izvod  za parcelu ili ugovor o kupoprodaji/ugovor o zakupu zemljišta/zk),

  1. d) dokaz o otvorenom tekućem računu iz banke na ime podnosioca zahtjeva,
  2. e) originalni fiskalni račun o kupljenom repromaterijalu ( sjeme i đubrivo ) za proljetnu

sjetvu i PDV faktura  na ime poljoprivrednika koji podnosi zahtjev

 

  1. PODNOŠENJE ZAHTJEVA I DOKUMENATA

Prijava na Javni poziv za financiranje/sufinanciranje biljne proizvodnje sa pratećom dokumentacijom se predaje na šalter 7  Centra za usluge građanima u zatvorenoj koverti , sa naznakom “Za Javni poziv financiranja/sufinanciranja biljne proizvodnje“, a dodatne informacije mogu se dobiti u OpćiniBužim šalter 7 i tel:037 419 517.

Javni poziv ostaje otvoren 7 radnih dana od dana objave   .

 

  1. FINANCIJSKA SREDSTVA

Prijavitelj po Javnom pozivu proljetne sjetve ostvaruje pravo na financiranje/sufinanciranje do iznosa 150,00 KM. Projekat se financira sredstvima iz Budžeta Općine Bužim  za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM. (planiranim sredstvima  za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji -ekonomski kod 614414)

  1. PROCEDURA ODABIRA KORISNIKA

Komisija će izvršiti pregled prispjelih prijava po Javnom pozivu, utvrditi blagovremenost i potpunost istih,  sačiniti zapisnik  s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova iz tačke 2, 3 i 4 te sačiniti prijedlog kandidata za financiranje/sufinanciranje biljne proizvodnje. Odluku o financiranju/sufinanciranju biljne proizvodnje, na prijedlog Komisije, donosi Općinski načelnik u skladu sa pristiglim prijavama do utroška sredstava na osnovu Odluke Općinskog načelnika, vršit će se putem Zaključka o isplati.

Kako bi se osigurala transparentnost dodjele sredstava o rezultatima Javnog poziva kandidati će biti obaviješteni,a spisak dobitnika će biti objavljen na web stranici Općine.

 

  1. NAPOMENA:

 

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzimati u razmatranje.

 

Broj _______________                                           Općinski Načelnik

Bužim dana 24.03.2022.                                      Mersudin Nanić dipl. ing. inf.