UVODNA RIJEČ OPĆINSKOG NAČELNIKA

Dragi sugrađani, Pred vama je „Budžet za građane“ – građanski vodič koji na jednostavan način prikazuje kako će se prikupljati i trošiti novac iz budžeta Općine Bužim tokom 2022. godine.

Ovo je još jedan pokušaj da budemo otvoreniji i odgovorniji prema građanima u procesima donošenja važnih odluka na lokalnom nivou.

„Budžet za građane“ ima za cilj da javnosti omogući bolji uvid i razumijevanje načina na koji lokalne vlasti planiraju, raspodjeljuju i troše sredstva iz budžeta Općine. S obzirom na to da novac stiže u budžet Općine od poreskih obveznika, naša je obaveza da njime raspolažemo u najboljem interesu zajednice i da građanima predstavimo tačne i razumljive podatke o izvorima prikupljenog novca i njegovom trošenju.

Zato smo željeli da uvažimo mišljenje što većeg broja građana o kreiranju najbitnijeg dokumenta koji donosi lokalna uprava, a koji direktno utiče na živote svih nas na području Općine. Građanski vodič kroz budžet namijenjen je svim građanima koji žele da budu obaviješteni o planovima lokalne samouprave za prikupljanje i trošenje novca i da prate realizaciju postavljenih ciljeva.

Nadamo se da će ovaj dokument objasniti ključna pitanja i tako učiniti Budžet pristupačnijim i razumljivijim.

Očekujem da ćete se  u narednim godinama više uključivati u budžetski proces, što će doprinijeti novom kvalitetu upravljanja lokalnom zajednicom.

 

-BUDŽET ZA GRAĐANE –  UPUTSTVO Uprave

-OPĆINA BUŽIM BUDŽET ZA GRAĐANE