Vatrogasci vatrogasne jedinice općine Bužim prethodnih dana  su imali više od trideset intervencija zbog nekontrolisanog širenja vatre izazvane paljenjem otpadnog ili materijala nastalog krčenjem poljoprivrednih površina. Neodgovorni pojedinci koji pale vatru i istu ostavljaju bez nadzora pričinili su i značajnu materijalnu štetu, posebno na šumskim područjima. Zbog  toga iz Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice općine Bužim upućuju apel svim građanima naše općine da ne pale vatru na otvorenom prostoru, posebno u blizini šuma  i stambenih objekata.

Posebno ističu da je zabranjeno u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu loženje otvorene vatre i ostavljanja iste bez nadzora. Za takve postupke su predviđene i novčane kazne ali i krivična odgovornost za ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.

S tim u vezi apelujemo i molimo građane da se maksimalno suzdrže od spaljivanja gore navedenog otpada ili da spaljivanje vrše na način kako je to regulisano  Odlukom o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području Općine Bužim (Službeni glasnik općine bužim broj: 5/12) i to:

Otpad se može spaljivati na površinama do 30 m²  i to subotom i nedjeljom dva sata prije nastupanja večeri pod uslovom da nema povećanog strujanja zraka uz stalni nadzor lica koje vrši spaljivanje.

Iznimno u slučaju potrebe spaljivanja  na većim površinama obavezna je najava i saglasnost Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo. (odluka 5/12 može se pogledati na službenoj web stranici Općine Bužim).

. Spaljivanje u vrijeme zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru ili dojavu o nastanku požara građani mogu  prijaviti na brojeve telefona:

OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE                 121

POLICIJA                                                                     122

VATROGASCI                                                             123