Danas je posebno sretan dan za sve Bužimljanke i Bužimljane, jer su predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica uveli u posao izvođača radova, firmu „Kov Grad“ d.o.o Bužim, čime su zvanično i započeli radovi na izgradnji jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednjih deset godina na području Općine Bužim.

Naime, radi se o projektu izgradnje Trga „Alija Izetbegović“, koji je prošle godine na dan završnice manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” predstavljen uz prisustvo člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Član predsjedništva BiH tom prilikom istakao je da lik i djelo rahmetli prvog predsjednika Nezavisne Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića zaslužuje da trg koji nosi njegovo ime u Bužimu bude završen, te je posebno istakao da će “snažno” podupirati i lobirati da do toga dođe u što skorije vrijeme, jer Bužimljani koji su dali veliku žrtvu i doprinos u odbrani BiH to zaslužuju.

Na zadovoljstvo Bužimljana, dnašnjim početkom radova ove riječi su se obistinile.

Pored predstavnika Federalnog ministartstva raseljenih osoba i izbjeglica, nadzora i izvođača radova uvođenju u posao prisustvovao je i općinski načelnik Mersudin Nanić, kao i brojni građani koji su željeli iskazati sreću i zadovoljstvo što će se graditi Trg „Alija Izetbegović“ u srcu čaršije.

Ukupna vrijednost ovog infrastrukturnog projekta iznosi 379.942,76 KM, a najvećim dijelom finansira se preko Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, dok će se jedan dio finansirati i iz budžeta Općine Bužim.

Važno je napomenuti da će se uskoro pored Trga raditi i rekonstruisati saobraćajnica – kružni tok, koji se naslanja na Trg „Alija Izetbegović“. Ugovor za kružni tok potpisan je na Dan Općine Bužim u vrijednosti oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka, a finansirat će se iz budžeta JP Ceste F BiH.

„Riječ je o jednom velikom i značajnom projektu kojim ćemo građanima Bužima osigurati da uživaju u moderno uređenom trgu sa svim popratnim sadržajima, u potpunosti opremljen komunalnom infrastrukturom i prilazima, te estetski ga i funkcionalno oblikovati kako bi postao oaza okupljanja građana Općine Bužim i svih onih koji dolaze u naš viteški grad Bužim.

Gotovo sam siguran da je ovo jedan hair posao koji smo od početka radili na pravi način i moram, zaista, u svoje lično ime i građana Općine Bužim iskazati veliko zadovoljstvo što danas dolazimo do početka radova. Posebno ističem da bez našeg jedinstva, te ljudi koji su na višim nivoima vlasti ne bi bilo moguće realizirati ovakve infrastrukturne projekte.

Stoga, posebnu zahvalu upućujem Bakiru Izetbegoviću i članu predsjedništvu BiH gospodinu Šefiku Džaferoviću koji su prepoznali važnost izgradnje ovog infrastrukturnog projekta, kao i svima onima koji su doprinijeli da se Trg u Bužimu završi“, kazao je načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić.