Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić danas je posjetio općinu Bužim i susreo se sa načelnikom Mersudinom Nanićem.

Muftija se ovom posjetom želio zahvaliti načelniku Naniću za njegovu posjetu muftiji Kudiću odmah nakon njegovog imenovanja i za podršku koju je općina Bužim u proteklom periodu pružila za realizaciju projekata koje je realizovala Islamska zajednica.

„U Bužimu se uvijek lijepo osjećam. Bužim je viteški grad koji je simbol časne i herojske odbrane naše domovine, a kada je u pitanju vjerski život po tome je Bužim jedinstven. Kada je u pitanju saradnja Islamske zajednice sa općinom Bužimom, sporazum kojeg je potpisala Općina Bužim sa Medžlisom IZ Bužim 2013. godine je vrlo dobar primjer dobre saradnje institucija i za druge općine. Nadam se da će i u budućnosti ti odnosi biti građeni na kvalitetnoj partnerskoj osnovi i međusobnom uvažavaju, poštovanju i potpomaganju.“ – istakao je muftija Kudić.

Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić je zahvalio muftiji Kudiću i izrazio toplu dobrodošlicu njemu i njegovim saradnicima, kao i glavnom imamu Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčeviću i predsjedniku izvršnog odbora Medžlisa IZ Bužim Eniz-ef. Veladžiću. Načelnik je prije svega informisao muftiju o opštem stanju u općini Bužim u toku i nakon pandemije, te najavio skoru posjetu Medžlisu IZ Bužim.

„Zahvalni smo dragom Bogu da smo uspješno prevazišli izazove s kojima smo se suočili uslijed pojave pandemije koronavirusa. Nismo imali niti jednog zaraženog. (Jedna osoba koja je zaražena i koja se vodi da je iz Bužima ustvari je samo prijavljena u Bužimu, ali je nastanjena u Bihaću op. autora). Radili smo intenzivno da ugroženim građanima dostavimo adekvatnu pomoć, a zahvalan sam i našim privrednicima koji nisu otpuštali radnike. Kada je u pitanju saradnja sa Medžlisom IZ Bužim, tradicionalno su odnosi dobri i pogotovo je značajan doprinos Medžlisa IZ Bužim u obilježavanju važnih datuma za Bužim i Bosnu i Hercegovinu, a saradnja će biti svakim danom kvalitetnija i bolja, što je interes i Općine Bužim i Medžlisa IZ Bužim i svih naših građana i džematlija.“ – istakao je načelnik Nanić.

Kroz razgovor je tematizirana i organizacija jedne od najbolje organiziranih manifestacija u našoj domovini „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, a u kojoj pored općine Bužim i boračkih udruženja najveću ulogu uzima upravo Medžlis IZ Bužim. Iskazana je želja i proučena dova da se i u miru organiziramo i uradimo sve da se ciljevi zbog kojih su heroji dali svoje živote i ostvare.