Nakon dvanaest dana vjerskih, sportih, historijskih i kulturnih sadržaja spuštena je zavjesa na dvadeset i četvrtu manifestaciju “Slobodarski dani viteškog garda Bužima, obilježavanjem dvadeset i sedme godišnjice od osnivanja 505.Viteške brigade, svečanom akademijom završena je večeras pred nešto više od 10. 000 ljudi.

Obilježavanje ovogodišnje završne manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ i obilježavanje 27.rođendana 505. viteške brigade počelo je svečanim prijemom brojnih zvanica i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine u Islamskom  kulturnom centru Bužim. Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić na prijemu se zahvalio svim gostima koji su stigli u Bužim da zajedno sa narodom i borcima Bužima obilježe završnicu manifestacije i rođendan 505.Viteške brigade.

Nakon prijema u Islamskom kulturnom centru, brojne delegacije su posjetile Muzej sobu 505. viteške brigade  i Turbe generala Izeta Nanića, gdje je odata počast, položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te brojni predtsvnici političkog i javnog života, posjetili su i trg Alije Izetbegovića gdje je načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić izvršio prezentaciju idejnog rješenja za uređenje ovog prostora nazvanog po prvom predsjedniku R BiH..

Na platou ispred  Osnovne škole “Bužim” održana je završna svečanost kojoj su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, savjetnici iz kabineta Željka Komšića Nihad Hebibović i Zoran Mikulić, premijer Unsko sanskog kantona Mustafa Ružnić, te federalni, kantonalni, općinski i drugi predstavnici, kao i predstavnici Islamske zajednice, boračkih udruženja sa svih nivoa, te gosti iz Zagreba, Konjica i Sarajeva.

Po prvi puta  u programu”Slobodarskih dana viteškog grada Bužima” učestvovao je Orkestar oružanih snaga Bosne i Hercegovine i svojim nastupom na ulicama Bužima i izvođenjem himne Bosne i Hercegovine prije početka završne manifestacije uveličao ovaj poseban dan za sve Bužimljanke i Bužimljane.

Na samom početku završne manifestacije predsjednik Organizacionog odbora „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“ Edham Eminić govorio je o programskim sadržajima i aktivnostima u dvanaest dana ovogodišnje manifestacije, te se zahvalio svima onima koji su financijski podržali ovu manifestaciju, a posebno Bužimljankama i Bužimljanima koji svake godine u sve većem broju posjećuju ovu manifestaciju.

Premijer USK Mustafa Ružnić posebno je naglasio kako se svi politički predstavnici trebaju ujediniti i Bužimu dati zasluženo mjesto kada su u pitanju infrastrukturni projekti.

Ratni komandant 505.Viteške brigade i zamjenik ministra odbrane BiH  Sead Jusić je između ostalog istako: -“Ovakva obilježavanja treba dići na još viši nivo. Treba nam dokumentovanje onoga što smo radili na naučnoj osnovi i zato večeras apeliram na sve vas koji ste ovdje da damo svoj doprinos. Nijedna vojska sa prostora bivše Jugoslavije nemože pokazati dokument kao što je Platforma Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz juna 1992.godine. U toj platformi je napisano kakvu državu Bosnu i Hercegovinu želimo i kako se bori Armije R BiH. Prije desetak dana sam čuo kako nam govore da su nas spasili. Nije tačno, jer prvo smo mi njih spasili, a onda su oni nama malo pomogli.“

Ispred Vlade Federacije prisutnima se obratio ministar Šemsudin Dedić koji je govorio o realiziranim projektima u toku ove godine i opredjeljenosti Vlade F BiH  u novim projektima koje kandidira lokalna zajednica.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je posebo naglasio: „ Ime 505-te i generala Izeta Nanića  postalo je sinonim herojstva i neviđene hrabrosti u borbi za odbranu i očuvanje Bosne i Hercegovine. Na pomen imena 505-te, njenih boraca i njenog komandanta srca svih Bošnjaka i patriota ispune se ponosom. Na pomen tih imena još uvijek dušmane ove zemlje obuzima strah.“

U svom obraćanju načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić je posebno naglasio: “Da Bužim nije zaboravljen od viših nivoa vlasti dokazali su ministri u Vladi F BiH. Izvršena je prekotagerozacija regionalne ceste u magistralni put, obezbijeđen milon maraka za zaobilaznicu i 330.000,00 KM za putnu infrastrukturu. Iskreno se nadam da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti i koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su pomogli da se realiziraju ovi projekti i ova sredstva na području Općine Bužim. Kada iduće godine dođemo ovdje pokazaćemo ko to radi riječima a ko dijelima. Nadam se i vjerujem da podrška neće izostati i na kraju želim se zahvaliti Organizacionom odboru Slobodarskih dana na odlično urađenom poslu i u to ime proglašavam zatvorenim Slobodarske dane viteškog grada Bužima 2019“.

Nakon zatvaranja manifestacije priređen je vatromet, a nakon toga uslijedio je kulturno-zabavni program u kojem je nastupio ratni bend 505.Viteške brigade “Behar” sa Nihadom Nanićem i Mehmedom Odobašićem.