Danas je u sali općine Bužim svečano potpisan ugovor o ustupanju na korištenje dijela stare škole „7 NOVEMBAR“ Bužim sadašnjeg korisnika JU Osnovna škola „Bužim, koji podrazumijeva izgradnju Muzeja grada Bužim sa zavičajnom zbirkom i Muzej sobom 505. Viteške brigade.

Nakon što je Vlada USK-a dala saglasnost na potpisivanje ugovora, a Skupština USK-a na osmoj sjednici potvrdila odluku, općinski načelnik Mersudin Nanić i direktor Osnovne škole “Bužim” Adnan Nuhić potpisali su ugovor i na taj način stvorio se uvjet za dalju implementaciju projekta, a koja će podrazumijevati poduzimanje niza radnji do konačne finalzacije i stavljanje objekta u funkciju namjene.

Jedna od prvih radnji i možda najbitnijih jeste pribavljanje urbanističke saglasnosti kao osnove za izradu glavnog projekta rekonstrukcije ovog devastiranog objekta. Naravno, sve će to zahtjevati određeno vrijeme i predan rad, a tek kad se izradi glavni projekat biće poznato koja je potrebna visina ulaganja i stepen radova i koliko je neophodno dodatno obezbijediti novčanih sredstava.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer USK-a Mustafa Ružnić sa Ministrom obrazovanja Damirom Omerdićem i Ministrom za boračka pitanja u Vladi USK Erminom Zulićem, zatim kantonalni zastupnici, predstavnici koorodinacije boračkih udruženja i predstavnici BZK “Preporod” Bužim.

„Općina Bužim pet godina čeka Muzej grada i spomen-sobu 505. Viteške. Zasigurno nije bilo spremnosti da se ozbiljno i odgovorno odnosimo prema ovom značajnom projektu za nas Bužimljane. Moram kazati da čim sam preuzeo mandat općinskog načelnika stavio sam se na raspolaganje kako bi priču oko izgradnje Muzeja priveli kraju, a rezultat toga je evo i svečano potpisivanje ugovora. Slijedi nam izrada glavnog projekta a nakon toga idemo u samu realizaciju. Što se tiče finansijske konstrukcije ona je pa skoro zatvorena. Kanton je izdvojio 200.000,00 KM, na računu Općine Bužim imamo 100.000,00 KM koja godinama prenose iz godine u godinu i imamo 130.000,00 KM donacija, što je ukupno 430.000,00 KM. Očekujemo od premijera USK-a i ministara u Vladi USK-a koji su danas sa nama da ova sredstva u što skorije vrijeme budu i operativna. Na kraju želim se zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos kako bi ovaj projekat ugledao svijetlost dana ,- istakao je načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić.

„Zaista je zadovoljstvo danas biti u Bužimu jer prisustvujem svečanosti potpisivanja ugovora koji je značajan za sve Bužimljane. Ne treba u Bužim dolaziti samo pričati o herojstvu i 505. Viteškoj brigadi, ovdje treba doći sa konkretnim projektima kao što je ovaj danas. Sredstva koja imaju na trezoru Unsko-sanskog kantona u narednim danima bit će i operativna kako bi se što prije otpočelo sa realizacijom Muzeja grada Bužima“, kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.
Pored premijera čestitke su još uputili ministri u Vladi USK-a, direktor Osnovne škole Bužim i predsjednik koordinacije boračkih udruženja.