Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić organizovao je danas prvi radni sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima općina Unsko-sanskog kantona. Radni sastanak tematski je vezan za aktivnosti koje će Vlada Kantona realizirati u partnerskom dogovoru sa predstavnicima gradova i to: izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju i Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata; Izmjene i dopune Zakona o turizmu te razmatrana Informacija o planiranim grant sredstvima iz ekoloških naknada za budžetsku 2019. godinu.

Resorni ministri Adnan Alagić i Nijaz Kadirić izvršili su pripreme za pokretanje izmjena a konsultacije sa predstavnicima gradova i općina bit će praksa daljeg rada u svim resorima, rečeno je danas.

– Samo zajedno mi možemo rješavati probleme i pokrenuti pozitivnu priču za Kanton u cjelini i naše građane. Kanton čine gradovi i općine. U prijašnjim godinama nametnuti razdor između Kantona i gradova, nije mogao donijeti ništa dobro. Ova Vlada otvorena je za parterstvo u kreiranju boljih rješenja i općenito boljeg ambijenta za život i rad, a to možemo postići zajedničkim radom. Ovo je prvi radni sastanak, a već na narednom, dogovorili smo danas, uključićemo i poduzetnike, kazao je premijer Ružnić.

Gradonačelnici i načelnici općina Unsko-sanskog kantona iznijeli su sugestije o temama delegiranim za današnji sastanak te istakli da očekuju da će i nadalje biti uključeni u odlučivanje.

 

Izvor:Vlada USK