Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je, 22. januara 2019. godine u Bužimu trening na temu: „Transparentnost finansiranja organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave”.

Treningu su prisustvovali v.d. Općinskog načelnika Općine Bužim Nedžad Kudelić, predavajući Safet Ljubijankić i zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Indira Bosnić, vijećnici Općinskog vijeća općine Bužim, šefovi i predstavnici općinskih službi, kao i predstavnici radnih tijela Općinskog vijeća. Trening je vodio dr.sci Muamer Hodžić edukator Saveza općina i gradova Federacije BiH.

 

Pored upoznavanja sa ulogom organizacija civilnog društva i njihovom konkretnom doprinosu lokalnom razvoju, cilj treninga je bio prepoznavanje prednosti transparentnog finanisranja organizacija civilnog društva iz općinskog budžeta i uloga općinskih vijećnika u planiranju i dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva.

Učesnici treninga su zajednički konstatovali kako postoje brojne prednosti konkurentskog pristupa dodjele sredstava organizacijama civilnog društva iz općinskih budžeta u skladu sa LOD metodologijom.

Učesnici su se zahvalili Savezu općina i gradova FBiH na organizaciji treninga kao i cjelokupnoj saradnji sa Savezom. Edin Demirović, predstavnik Saveza je izrazio nadu da će Općina Bužim u narednom periodu usvojiti LOD metodologiju dodjele sredstava organizacijama civilnog društva.

Modul obuke je pripremljen u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).