Obavještavju se proizvođače krastavaca – komišona da povremeni pljuskovi i visoke temperature iz proteklih dana predstavljaju idealne uvjete za razvoj plemenjače na krastavcu.

Svjedoci smo šteta iz prošle godine, kada su nam plemenjače u svom punom naletu infekcije doslovno preko noći poharale krastavac, paradajz i ostale povrtne kulture. No međutim, to se ne dešava preko noći već patogen nakon infekcije koja traje 7-10 dana pričini štete koje su veoma vidljive i prepoznatljive. Simptomi oboljenja se javljaju na lišću krastavca dok plodovi ostaju pošteđeni. Na samom plodu nema znakova ove bolesti, ali zbog gubitka lisne mase plodovi zaostaju u porastu, ostaju kržaljavi, deformisani, gorki su i gube vrijednost.

Kako su kornišoni posebno osjetljiv na plamenjaču bez obzira na mjesto uzgoja (polje ili zaštićeni prostor), preporučujemo proizvođačima istog da obrate pažnju u svojim nasadima i djeluju preventivno sa nekim od sistemičnih fungicida, kako bi spriječili moguće gubitke prinosa i štete.

Zaštitna sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Prije tretiranja obavezno obavijestiti držaoce  pčela.

Služba za razvoj i poduzetništvo